Zarándoklat a moldvai magyar miséért – Könyvbemutatók Erdély szerte

A szerző, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület alelnöke 2007 tavaszán Budapesttől Rómán és Csíksomlyón át Jászvásárig kerékpáros zarándoklattal hívta fel a figyelmet a moldvai csángó magyarok anyanyelvű vallásgyakorlásának hiányára.

Ferkó Zoltán a zarándoklat során 45 nap alatt két keréken mintegy 4.000 kilométert tett meg, áthaladt nyolc ország 370 településén, és találkozott több ezer emberrel. A 45 napos úton fogadták a Vatikánban, ahol petíciót adott át a katolikus világ harmadik emberének számító Msgr. Pietro Parolinnak.

Útja során személyesen biztosította támogatásáról öt magyarországi püspök, három erdélyi főesperes, Böjte Csaba atya és Tõkés László református püspök is. A zarándok végül a csángók magyar nyelvű miséjét nem engedélyező jászvásári püspökkel is tárgyalt. Ferkó Zoltánt zarándoklatáért az Egyesült Magyar Ifjak Pro Unitate Hungarorum díjjal tüntette ki. A szerzõ beszámolóját, helyzetértékelését író-olvasó találkozó, fotókiállítás és eredeti moldvai magyar népzenei előadás követi. A könyv a helyszínen személyre szóló ajánlással megvásárolható.

A találkozók időpontja és helyszíne:

Február 23, szombat 11 óra: Marosvásárhely, Posta utca 2, Ariel Színház.

Február 24, vasárnap 12:30 óra: Székelyudvarhely, Városháza, Szent István terem.

Február 24, vasárnap 19 óra: Kolozsvár, Brassai utca 6, a Belvárosi Unitárius Egyházközség Parókiája.