Zakó lett a bő mellényből

Zakó lett a bő mellényből
Bihar megye – A román labdarúgó élvonalban nevet szerzett piteşti-i labdarúgók hírükhöz méltatlanul szerepelve, leckét kaptak szombaton Nagyszalontán a labdarúgó II. Liga nyitányán!

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a Liberty négy emberrel verte meg a sztárallűrökkel felvértezett, első osztályban nevet szerzett futballisták (Hotoboc, Poenaru, Stan, Tameş, Câreste, Tănase, Dulcea, stb.) alkotta piteşt-i gárdát a labdarúgó II. Liga szombati nyitó fordulójában. A nagy kedvel és főleg gólveszélyesen játszó Iambor (akit két évvel korábban huzamosabb időre eltiltott a Liberty vezetése, mert Bihar FC-s kollégéjéval lábteniszezett a szabadidejében), továbbá Caciora, Ianc és a vendégvédőkkel olykor ölre menő Bud egyenként is leckét adott harcosságból, győzniakarásból és futballból egyaránt a piteşti-i futballistáknak. Caciora rengeteget mozgott, szerelt, s passzainak szeme volt, Ianc baloldali elfutásai és beadásai jelentettek veszélyt, Iambornak a két gólja ment élményszámba, míg az egyedüli ék, Bud egyszerre két, olykor három védővel a nyakán is képes volt megjátszani a labdát.

Lélektelenül…

A győzelemhez persze a társakra is szükség volt: így Ibric, Rus és Mândru védekező középpályás játékára, Amamoo védéseire, no meg a fiatal Teodorescu két tizenhatos között elvégzett „kulimunkájára”. A siker azonban nem jöhetett volna létre a piteşti-ek nélkül: mozgásukat figyelve, a nézők úgy éreztük magukat, mint egy madárvésszel fertőzött csirkekeltető farmon, s ennek hangot is adtak a lelátóról…
Hogy csak fáradtak voltak vagy motiválatlanok, arra maga az edzőjük sem tudott választ adni, ő is csak azt látta, amit mi: játékosai lélektelenül és átütőerő nélkül futballoztak… Ez szűrődött le abból a támadásból is, amely az első gólt eredményezte: előbb Caciora maradt egyedül a 16-os sarkánál, ezért zavartalanul és éppen emiatt pontosan passzolhatott Iamborhoz, aki szintén nem bántott senki, így nem tétovázott, s 18-ról kilőtte a hosszú sarkot – 1–0.

Apró bírói segédlet

Őszintén szólva a játékvezetőnek is volt néhány olyan ítélete, amelyek általában a vendégcsapatokat súlytják, s egy hasonló szituációból született a második találat: mintegy húsz méterre Bud esett el, de olyan ügyesen, hogy a bíró is „megette”, fütyölt, majd szabadrúgást ítélt. Iambor nem sokat tétovázott, hiszen előre tudta hova lövi a labdát, amely szót fogadott neki, s védhetetlenül vágódott a későn vetődő Hotoboc kapujába – 2–0. A gól után a Liberty visszahúzódott saját tizenhatosa előterébe, s az eredmény megtartására törekedett, ami sikerült is volna, ha Rus és Lipă nem tétovázik a 81. percben zajlott vendégtámadás alkalmával. Ekkorm Tameş ajtó-ablak helyzetben tört kapura a jobb szélen, majd egy félmagas lövéssel kilőtte a hosszú sarkot, beállítva a 2–1-es végeredményt.