Zajos városban élünk

Nagyvárad – Április 16-a alkalmából zajmérést végeztek Nagyváradon, majd szerdán a Környezetvédelmi Ügynökségen megtartott sajtótájékoztatón ismertették az eredményt.

Az Európai Közösség szakértői fontosnak tartják a környezeti zajnak az egészségre gyakorolt káros hatásáról tájékoztatni a lakosságot, az Európatanács 2002/49-es irányelvének megfelelően. Ezért az idén először április 16, a nemzetközi zajellenes nap alkalmából a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség közvéleménykutatást végzett Váradon a környezeti zajártalmakkal kapcsolatban, majd a Polgármesteri Hivatal, a Rendőrfelügyelőség, a Közegészségügyi Hatóság és a Nagyváradi Egyetem támogatásával zajmérést is végeztek a város különböző pontján. Az eredményt április 16-án egy sajtótájékoztatón ismertették.

A közvéleménykutatás során 42 egyetemistát 12 nyugdíjast és 43 aktív dolgozót kérdeztek meg. A megkérdezettek 52 százaléka nő volt, a többi férfi. Túlnyomó többségük (65,6 %) azt nyilatkozta, hogy az utcai forgalom okozta zaj zavarja a leginkább, csak 19,6 százalék tartotta zavarónak a vonat zaját és 9,8 százalék az ipari zajt. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint elég információt kapott-e a zaj egészségügyi ártalmairól 79,3 százalék válaszolt nemmel. 60,8 százalékuk az utcai zaj megengedett szintjét 70 deciBellre tette, és egyenlő, 40,1 százalékos arányban a Polgármesteri Hivatal és a Környezetvédelmi Ügynökség feladatának tekintették a zajcsökkentést.

A zajméréskor a Magheru és Louis Pasteur utcák kereszteződésében az 1988/10009 állami szabvány (STAS) által megengedett maximum 70 decibelles zajszint helyett 86 dB.-t találtak. A közepes forgalmú Louis Pasteur utcán 77 dB-t, a Louis Pasteur és Branului utca kereszteződésében pedig, ahol a mérés idején le volt állítva a forgalom szintén 77 decibelles volt a zajszint, a megengedett 70 dB. helyett.

Albert Ferenc