Zajlik az aláírások gyűjtése

Zajlik az aláírások gyűjtése
Nagyvárad- Már az első két napon több mint 3 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie az RMDSZ-nek annak érdekében, hogy a Megyei Tanácsnál egy referendum kiírását kezdeményezze a regionalizációról.

Csütörtök Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arról tájékoztatta az Erdély Online-t: kedden kezdték el az akciót, és az első két napon már több mint 3 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük. Azt szeretnék elérni, hogy a népszavazáson három kérdésre válaszoljon a lakosság: egyetért-e azzal, hogy a helyi és megyei hatásköröket ne központosítsák; azzal, hogy a jelenlegi 8 fejlesztési régiót átszervezzék 2-4 megyét tömörítő gazdasági fejlesztési régiókká, illetve azzal, hogy Bihar, Szatmár és Szilágy megyék közös régiót alkossanak? Amennyiben összegyűlnének a szükséges aláírások- a szavazati joggal rendelkező polgárok legalább öt százaléka kézjegyét kell adja- a Bihar Megyei Tanács határozatot bocsátana ki a referendum lebonyolításáról, az erre kijelölt dátum pedig december 8-a lenne.

A honatya elmondta, hogy román nyelvű szórólapokat is kinyomtattak, és számítanak a parlamenti képviselettel rendelkező Bihar megyei román pártok segítségére is. Az aláírásgyűjtő íveket nem csupán különböző rendezvényeken lehet aláírni, hanem az RMDSZ Sas-palotabeli székházában is, sőt aki akarja, el is kérhet egy-egy kitöltetlen ívet, hogy hazavigye, s otthon a családtagjaival, ismerőseivel aláírassa, majd utána visszaszolgáltassa az érdekvédelmi szervezetnek. Különben a kampány iránti élénk érdeklődést jelzi, hogy többen már éltek is ezzel a lehetőséggel, valaki például tíz aláírással tért vissza.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,