Zajlanak az igazgatói vizsgák

Zajlanak az igazgatói vizsgák
Nagyvárad – Csütörtökön fejeződtek be az általános iskolai igazgatói vizsgák, péntektől a középiskolai igazgatók bizonyítanak a Bihar megyei Tanfelügyelőség keretében szervezett igazgatói vizsgákon.

Múlt héten zajlottak az óvodai igazgatói vizsgák. Ezen két magyar nyelvű jelölt volt: a nagyváradi Orsolya óvoda igazgatói tisztségét Nagy Magdolna óvónő foglalta el, míg a 35-ös számú óvoda igazgatónője Farkas Tünde lett. Mindketten jelesen vizsgáztak, nyilatkozta lapunk érdeklődésére Ákos Zoltán főtanfelügyelő-helyettes. Egyúttal kiemelte: a jelöltek maximális elérhető pontszáma 140, ebből 40-et kaphatnak önéletrajzukra és az általuk beadott dossziéra, további 100 pont pedig a nyelvtudásért, a számítógépes ismeretért, a szóbeli vizsgáért és a négyéves iskolai fejlesztési terv bemutatásáért jár.

Iskolai helyek

Bihar megyében több magyar általános iskolai igazgatói helyet írtak ki vizsgára, de ezek közül csak 7-re jelentkeztek. Azokban a tanintézményekben, ahol nem volt jelölt, vagy volt jelölt, de nem ért el átmenő osztályzatot a vizsgán, egyéves ideiglenes kinevezést kap az eddigi igazgató, vagy egy tanügyi káder. Jelölteket vártak a nagyváradi Juhász Gyula és George Cosbuc iskolák igazgatói helyére, a félegyházi, diószegi, tárkányi, érmihályfalvi és szalontai általános iskolákba. Közülük már négyéves kinevezéssel elfoglalhatja helyét Pálfi-Tamás Sándor a Juhász Gyula iskolában, Soós Sándor a George Cosbuc iskolában, Borbáth Gizella a diószegi iskolában, Papp Erika a mihályfalvi Zelk Zoltán iskolában és Tornai Melinda a szalontai Arany János iskolában.

Középiskolai helyzet

Magyar igazgató jelentkezett öt középiskola igazgatói tisztségébe. Az Ady Endre Középiskola igazgatói székéért Tóth Márta vizsgázik, Szabó Zsuzsa a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Zalder Éva pedig a Szent László Római Katolikus Gimnázium igazgatója szeretne lenni továbbra is. Székelyhídon Hegyesi Viktor, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum jelenlegi igazgatója vizsgázik újra, és Gábor-Jeremiás Magdolna, az Érmihályfalvi Mezőgazdasági Szakközépiskola eddigi aligazgatója is megpályázza iskolájában az igazgatói tisztséget. Az egyházi iskolák igazgatói vizsgáján a tanügyminisztérium egy képviselője is jelen kell legyen. A magyar középiskolai igazgatójelöltek jövő héten vizsgáznak.

Nagy Anikó