Zajlanak a munkák a belvárosban

Akt.:
Zajlanak a munkák a belvárosban
A szép idő beköszöntével folytatódnak a munkálatok Nagyvárad belvárosában. A Körös áruház előtt március elején kezdődtek el, a Szent László-hídnál pedig folytatódnak a téli szünet után.

Itt a tavasz, és a szép idő beköszöntével egyúttal a Nagyvárad belvárosában található építőtelepeken is elkezdődött a mozgás. Mintha az eddig meglévőkből nem lett volna elég, március elején meg is nyitottak rögtön még egyet, az idei költségvetésben ugyanis áfával együtt 2,4 millió eurót utaltak ki az önkormányzat műszaki igazgatósága számára annak érdekében, hogy felújítsa a Körös áruház előtti teret. Így ennek megfelelően az elmúlt időben megváltozott a környék „domborzati viszonya”, és a járókelőknek gödröket, valamint dombokat kell kerülgetniük.

A Helyi Tanács által 2015-ben elfogadott projekt szerint a teret ugyanolyan modellű és színű kővel borítanák, mint a Szent László teret. Ez azért nem meglepő különben, mivel a tendert az a konzorcium nyerte (Drumuri Orășenești, Electro Consult Sildac, Gardener és Imsaurisa Kft.), mely a főtéren is dolgozott.
Emellett tárgyalásokat folytatnak azokkal a cégekkel, melyeknek a kábelei a villanyoszlopokra vannak felfüggesztve, hogy rejtsék el ezeket a földalatti úgynevezett műszaki csatornába, a terecske pedig porfír- és gránitburkolatot kap majd. A kivitelezési időszak hat hónap.

Központi híd

Dolgoznak a Szent László-hídon is. A munkálatokat eredetileg hat hónap alatt kellett volna elvégezni a tavaly szeptemberi kezdéstől számítva, de mivel tavaly december 18. és idén február 8. között a kedvezőtlen időjárás miatt leálltak a munkával, ezért aPolgármesteri Hivatal a kivitelezési határidő meghosszabbításáról döntött, egészen május 31-ig. A kivitelező a cseh Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby cég, a befektetés értéke pedig 5,1 millió lej.

Az eddig elvégzett munkálatok többek közt során feltörték a járdák betonburkolatát, felszedték az aszfaltréteget, elbontották a kőkorlátokat, feltörték a hídfeljárók betonzatát, áthelyezték a kábeleket, ásásokat végeztek a jobb parton a tartófalnál, felszerelték az állványzatot a híd alatt, csiszolták a bal oldali támasztópillért, megjavították a jobb oldali támasztószerkezetet és hídfőt, megerősítették a jobb oldali támasztófalat, megtörtént a hidroizoláció, kialakították a vízelvezetést, felemelték a középső hídtartó szerkezetet, majd a szükséges javítások elvégzése után a szerkezetet visszaengedték a helyére.

Ugyanakkor a városközpontban a napokban befejezték a kövezést a Kossuth utca December 1. park és Szent László tér közötti részén.

Ciucur Losonczi Antonius