Zöld út a szatmárnémeti körgyűrűknek

Szatmárnémeti – Szatmárra látogatott csütörtökön Emil Boc miniszterelnök és Radu Berceanu szállításügyi miniszter. Mindketten azt állítják, hogy két éven belül elkészülhet a kétsávos szatmárnémeti körgyűrű.

A jövő év elején megkezdődhet a szatmárnémetikörgyűrű építése, és még az év végéig megrendezik a versenytárgyalást egy hasonló nagykárolyi létesítmény kivitelezésére. Ezt Emil Boc miniszterelnök mondta csütörtökön a Szatmár megyei látogatása végén megtartott sajtótájékoztatón. A kormányfő azt állítja, a szatmárnémeti út a megye prioritáslistáján elsőként szerepel. Ez része a Pete–Szatmárnémeti–Nagybánya gyorsforgalmi út tervének. Radu Berceanu szállításügyi miniszter elmondta, a projekt annyiban változik, hogy a gyorsforgalmi út és a körgyűrű is kétsávos lesz.

A gyorsforgalmi út egyelőre nem épül. A szatmárnémeti körgyűrű építése 75 millió euróba kerül, és vélhetően két évig tartanak majd a kivitelezési munkálatok. Boc ugyanakkor elmondta, kiértékelik a harmadik szatmárnémeti Szamos–híd építésére vonatkozó pályázatot, azt viszont még ők sem tudják, hogy milyen pénzforrásból lehet majd támogatni egy hasonló mérvű munkálatot. A miniszterelnök ugyanakkor említést tett a Majtény község határában épülő vasúti átjáróról is: szerinte 2010–ig befejezik a munkálatokat.