XXV. Nyíló Akác Napok: Fesztiválzárás meglepetésekkel

Soimosán Brigitta szépségkirálynő, jobbra Vasil Izabella, balra Polszki Krisztina
Soimosán Brigitta szépségkirálynő, jobbra Vasil Izabella, balra Polszki Krisztina
Az érmihályfalvi Nyíló Akác Napokra jellemző, hogy az utolsó napon, vasárnap vannak rajta a legtöbben, nem volt ez másként a 25. alkalmon sem. A végére több csattanó is maradt.

Ahogyan az előző három napon, úgy az érmihályfalvi XXV. Nyíló Akác fesztivál negyedik napján is napsütéses időben zajlottak az események. A főzőverseny kezdődött legkorábban, és mint Krizsán Csaba főszervezőtől megtudtuk: olyan sok barátra tettek szert az évek folyamán és olyan nagy az érdeklődés az inkább baráti összejövetel, mint verseny iránt, hogy lassan kinövik a Gödör rendezvényház udvarát. Idén 26 csapat 36 ételt elkészítésének fogott, de közben pálinkák versenyét is megtartották. Már délután volt, mikor a zsűri nevében annak elnöke, Csányi Sándor, a Magyarországi Gasztro-fesztiválok Szövetségének elnöke magas színvonalúnak, ugyanakkor a zsűritagok között vitát kiváltónak nevezte a versenyt, az ételek minőségét pedig “magyarságunkra jellemzőnek” minősítette. A kategóriánkénti legjobbak, levesek: 1. Kukori, 2. Hajdúnánás, 3. Böllérek; pörkölt: 1. Dögevők, 2. Böbiék, 3. Piroska és unkája; egyebek: 1. Böllérek, 2. Semjéni Csibészek, 3. Emődi Pincegazdák, a fődíjat a Böllérek csapata kapta. A pálinkák közül Nagy József (Jaju) őszibarackja lett a legjobb, második ifj.Lunczer János alma, harmadik a Laza Banda szatmári szilva pálinkája. Míg a felnőttek főztek, a gyerekeket Lélek Tibor és Németi Emese, azaz Tibi és Mesi bohóc szórakoztatta.

Szépségverseny

A fesztivált záró műsorfolyam a főtéri színpadon délután a Silver Wings Egyesület tánccsoportjainak bemutatójával kezdődött, majd a Szépkor nyugdíjas egyesület tagjainak “járókeretes táncával” folytatódott. Idén tíz ifjú hölgy vett részt a szépségversenyen, sorszámaik sorrendjében: Vasil Izabella, Kovács Krisztina, Mág Bianka, Nagy-Bibarţ Karen Patrícia, Leţ Janett, Polszki Krisztina, Soimosán Brigitta Erika, Zohorák Bianka, Virág Ágota, Sütő Erika, akik utcai viseletben, fürdőruhában és estélyiben vonultak színpadra. A verseny előtt illetve öltözködési szüneteiben egyrészt a székelyhídi Tini Dance Center táncosainak produkcióit lehetett látni, de volt a szokásos gyerekdivat-bemutató, illetve első romániai koncertjét adta szlovákiai születésű Peter Sramek, akit a publikum a Rising Star énekes-tehetségkutató műsorban ismerhetett meg 2014-ben. Az eredmény kihirdetéskor (ami természetesen egyeseknek kedvére volt, másoknak nem) a különdíjak találtak elsőnek gazdára: az Avon minden résztvevőnek díjat ajánlott fel, az ARA különdíját Virág Ágota vehette át. Harmadik lett – vagyis második udvarhölgy – Vasil Izabella, második – vagyis első udvarhölgy – Polszki Krisztina, a 2017-es jubileumi Nyíló Akác Szépe pedig Soimosán Brigitta Erika, a győztes fejére a koronát a tavalyi szépségkirálynő, Tóth Tímea tette fel.

Nézésünk meg járásunk

Időközben a római katolikus templomban a Duo Varadiensis tartott kamarakoncertet, a főtérre pedig a magyar mulatószene pillanatnyi nagy sztárját, Kis Grofót (Kozák Lászlót) várta 4 – 5 ezres tömeg. A bulibáró nem is bízott semmit a véletlenre, megkaptuk “mulatásiból” a magunkét: mindjárt “a nézésével és a járásával” indított, amit a biztonság okáért még elnyomott egyszer, de azt is megtudtuk, hogy még nem hazafelé megy, ahogyan énekelte, mert bár a szíve szakadt meg, hogy a drága közönséget ott kellett hagyni, de egy másik helyen már nagyon várták. Következett a román könnyűzenei élet sztárja, AMI, aki két táncoslánnyal érkezett. A színpadon hangszerek hangolása zajlott a továbbiakban (készülve a Republic koncertre), közben be is sötétedett. Ekkor kezdődött el a fesztivált záró ünnepség a tűzijátékkal (azért a koncert előtt, mert azt nem akarták megszakítani, a tűzijátéknak pedig meg kellett történni éjfél előtt). Zárszavában Nyakó József polgármester újra köszönetet mondott mindazoknak, akik a 25 év alatt életben tartották és fejlesztették az eseményt, illetve színpadra hívta az idei esemény szervezésében résztvevőket (pontosabban egy részüket, akik jelen voltak).

Díj, lánykérés, Republic

A polgármester valóban nem tudott előre arról, ami következett: történt, hogy a Helyi Tanács pénteki ünnepi ülésén, ahogyan arról beszámoltunk, kiválósági díjat kaptak, akik annak idején útjára indították a fesztivált. Az elöljáró tisztségéből fakadóan nem lehetett köztük, ám az Érmihályfalváért Egyesület az említettekéhez megszólalásig hasonló, a Fesztivál Kiválósági Díját készíttette el számára, melyhez Kiss György fafaragó domborműve társult: akácvirágot tartó, a szülőföldbe gyökerezett kéz – a szimbolika nem szorul magyarázatra… A színpompás tűzijáték után következett a Republic koncert, mely az egész környékről (a határon túli régiót is beleértve) vonzotta a közönséget. Boros Csaba és csapata a közönséggel “egymásra találva” örömzenélte végig a több, mint másfél órát, melyet természetese Cipő (Bódi László) emléke lengett be. A koncert sem telt el meglepetés nélkül: a színpadra kéredzkedett egy fiatalember, mint kiderült Jenő, aki nem hiába volt ékes Superman-pólóban, volt bátorsága több ezer ember előtt megérni szerelme, Berni (bizonyára Bernadett, ha nem elnézést) kezét, aki meghatódva mondott igent. Ha nem is a 67-es úton, de éjfél után aztán mindenki indulhatott haza azt a koncertet követően, mely méltó megkoronázása volt a XXV. Nyíló Akác Napoknak és talán az elmúlt negyedszázadnak is.

Rencz Csaba