XXIII. Nyíló Akác Napok – A szombati események

XXIII. Nyíló Akác Napok – A szombati események
Szomabton is több helyszínen zajlottak az események az érmihályfalvi fesztiválon, ahol az esti koncertekre újra megtelt a főtér.


A Nyíló Akác Napok keretében nyolcadik alkalommal köszöntötték az aranylakodalmukat ünneplő házaspárokat. A kultúrházban dr.Turucz Mária megyei tanácsos, a program ötletgazdája és főszervezője köszöntötte a megjelenteket, elmondva: 1965-ben 78 pár kötött házasságot Érmihályfalván. Méltatta, hogy az ünnepeltek kitartottak egymás mellett az eltelt évtizedekben. Utóbbi gondolatot emelte ki beszédében Nyakó József polgármester is, aki a mai generációk elé állítható példaképeknek nevezte a párokat. Karsai Attila alpolgármester örömének adott hangot, hogy még Magyarországról is hazaérkezett egy pár az ünnepet megülni és Király Irén anyakönyvvezető előmondására megújítani házassági fogadalmát, egyebek mellett megfogadva, hogy “továbbra is gondoskodó figyelmességet tanúsítanak egymás iránt”.
Ez után került sor a párok megajándékozására, ők a köszöntés sorrendjében: Csengeri Antal és Mária, Szuhányi Sándor és Katalin, Papp József és Zsuzsanna, Nagy Sándor és Ilona, Varga György és Irén, Sas Imre és Rozália, Pipó Álmos és Aurelia, Tóth János és Rozália, Kovács Lajos és Rozália, Lázár Miklós és Etelka, Farkas György és Julianna, Bordás Lajos és Margit, Szabó Sándor és Piroska. Közben a gyerekekre is gondoltak a szervezők: a főtéren aszfaltrajzverseny, divatbemutató, később a Libavonat együttes koncertje várta a legkisebbeket.

Megismertetni a Partiumot

A könyvtár galériájában könyvbemutatót tartottak, melyen dr.Szilágyi Ferenc, a PKE docense – mint házigazda és mint a bemutatott kötet(ek) társszerzője – köszöntötte a hallgatóságot. Kifejtette: valójában nem is egy könyv, hanem több év munkájának eredményét tárja az érdeklődők elé, melyben a Partiumot, mint régiót “térképezte fel” a szó szoros és átvitt értelmében is. Szerinte erre azért van szükség, mert a Székelyfölddel ellentétben, a Partium kevéssé él a köztudatban, mint térség, lakóiban nincs a székelyekéhez hasonló identitástudat, és általában: a Partium megismertetéséhez nincsenek is meg a tudományos alapok. Utóbbiakat kell pótolni, ezt szolgálják a tudományos igényességgel összeállított kötetek. A kutatások természetesen tovább folytatódnak, és Magyarországról is egyre élénkebb az érdeklődés, amit – dr.Szilágyi Ferenc megfogalmazása szerint – “a mi győzelmünkként is értékelhetünk”. A szóban forgó eseményen a “Partium – Társadalom, területfejlesztés” című kötetet mutatták be, pontosabban ennek mintegy ürügyén a már említett, korábban a témához kapcsolódva megjelentetteket is. Jelen volt dr.Szilágyi Ferenc szerzőtársa, Zakota Zoltán közgazdász-informatikus is, aki Szatmáron született, jelenleg ő is a Partiumi Keresztény Egyetem dolgozik. Utóbbi a kötet(ek) megjelentetését övező munkáról, az adatgyűjtés nehézségeiről szólt.

Töretlen a lovasparádé népszerűsége

A több mint két évtizedes szokásnak megfelelően tartották meg a lovasparádét: a fogatok menettáncosok vezetésével vonultak a városközponton keresztül a focipályára, a menet élén pónifogat és pónilovas haladt. A lelátó minden ülőhelye foglalt volt és a kerítés mentén körbe is sokan álltak, onnan figyelték a 9 egyesfogat, 12 kettesfogat és 4 kocsi parádéját. Ahogyan lenni szokott, a szekereket ez alkalomra rendbe tették, lefestették gazdáik, a lovakat is kicsinosították (helyenként még kis túlzásba is estek igyekezetükben a gazdák az állatok cicomázásával). A rangsorolást ifj.dr.Luncer János olvasta fel, és a Syluette menettánccsoport tagjai vitték a felsorakozott fogatokhoz az okleveleket, pénzjutalmakat. A legjobbak,
egyes fogatok: 1. Somogyi László (Érmihályfala), 2. Lovass Dániel (Érkeserű), 3. Pap Róbert (Érmihályfalva);
kettes fogatok: 1. Mosó József (Érmihályfalva), 2. Brezsán Lajos (Érsemjén), 3. Tóth Benedek (Értarcsa); kocsik: 1. Kelemen László/Regina panzió, 2. Keresztúri Zoltán, 3. Máté Gábor és Tóth József (valamennyien Érmihályfalva). A versenyzőket köszöntötte Nyakó József polgármester, aki amellett, hogy megköszönte a szervezők kitartó és láthatóan nagy tömegeket vonzó munkáját, felhívta a lótartó gazdák figyelmét az Érmihályfalván tartandó Partiumi Vágtára, különös tekintettel az annak keretében tervezett Érmelléki Futamra, melyre bárki nevezhet.

Ide lábam, ne oda

A Nyíló Akác Napok egyik alap-rendezvénye a néptáncgála, melyre idén is szombat délután került sor.
A fellépők sorát a helyi Apró Lábak csoport nyitotta, őket az érsemjéni Ezüstperje kicsik alkotta csapata követte.
Következett a piskolti (Szatmár megye) Loli Jag (Piros Tűz) nevű roma csoport, utánuk a
szintén helyi Fürge Lábak. Őket a budapesti Sziporka tánccsoport követte, mely a XIX. kerületi (Kispest) Ady Endre Általános Iskola néptánccsoportja, a gyerekek órarendjében szerepel a néptánc. Kötődésük Érmihályfalvához: két gyerek szülei helyi gyökerűek. A helyi Nyíló Akácot annak korábbi tagjai követték: előbb Rencz Norbert, aki ma a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes tagja, a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatója, majd Tubák Annamária, a Nyíregyházi Főiskola hallgatója, aki Korda Ágnessel népdalokat énekelt, citerán közreműködött Tar Csilla. A műsort az Ezüstperje nagyjai és Nyíló Akác második koreográfiája zárta.

Újra megtelt a főtér

Este, miközben a színpadon táncbemutató és koncertek sorozata várta a publikumot, a kultúrházban a Móka szokásos Nyíló Akác Napok-bemutatójára várta a közönséget. Ezúttal mindenképpen egyik legnagyobb próbatétele elé állította a csapatot – és saját magát – Szabó János csoportvezető-rendező, amikor választása G.B Shaw: Pygmalion című darabjára esett. Az akadályt sikerrel vették, és erről azok is meggyőződhetnek, akik most nem tudtak jelen lenni a premieren, hiszen a csoport jó szokása, hogy pár héten belül újra előadja darabjait.
Visszatérve a színpadhoz, a helyi Playtime együttes most is a megszokott szinten és stílusban hozta a bulit. Utánuk lépett színpadra a Tornaljáról érkezett “Magic in Dance” moderntánc-csoport. Érmihályfalva felvidéki testvérvárosa ezzel egy új arcát mutatta be, és ez a bemutatkozás jól sikerült, hiszen a több korosztályt több tánc-stílusban felvonultató csapat igen magas színvonalú műsort prezentált. Az este első sztárvendége a magyarországi X-Faktor legutóbbi győztese, a nagyváradi Tóth Andi volt. A tinédzsert főleg kortársai fogadták kitörő örömmel, ő pedig a televíziós versenyben már hallott dalokból adott elő, volt AC/DC, Hooligans, Bikini, LGT, Joan Jett&the Blackhearts. A koncert után vége-hossza nem volt az autogramosztásnak, fotózkodásnak. Ekkor már a főtérre újra ki lehetett volna tenni a “Megtelt” táblát. A sokadalomra a romániai könnyűzene ügyeletes csillaga, Ruby is rácsodálkozott, akitől azt a fontos információt is megtudtuk, hogy Bukarestben még nem virágzik az akác. Aki látta a hölgy koncertjét, illetve látta a publikum első soraiban volt fiatalokat, az nehezen hiszi el, hogy sima hétköznapokon fiataljaink nehezen boldogulnak a román nyelvvel, hiszen minden dal (bár nem volt olyan sok) szövegét tudták.
Ruby távozása után viszonylag hamar kiürült a színpad előtti térség, nem úgy a sörsátrak vonzáskörzete, és újra sokan választották éjszakai mulatságuk helyszínéül a környék legnagyobb szabadtéri diszkóját, az erdei zsibongót, ahol már péntekről szombatra virradóan is ezrekben volt mérhető a tömeg.

Rencz Csaba