XXII. Bolyai Nyári Akadémia

XXII. Bolyai Nyári Akadémia
„A nevelés egyet jelent azzal, hogy segítünk a gyermeknek valóra váltani lehetőségeit.” (Kosztolányi Dezső) Idén július 7. és augusztus 8. között szervezi meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a Bolyai Nyári Akadémiát. Az egy hónapon át tartó továbbképzés átfogó témaköre a Differenciált oktatás, felzárkóztatás és tehetségápolás a közoktatásban.

A szervezők a téma választásával a tanulók eltérő képességeihez, fejlődési üteméhez igazodó pedagógiai módszerek hatékony alkalmazásában kívánják segíteni a közoktatásban dolgozó magyar anyanyelvű pedagógusokat. Az egyforma tanulási módszertant ajánló frontális osztálymunka kevés lehetőséget nyújt a gyermekek különböző adottságaihoz való alkalmazkodásra, a differenciált tanítás és tanulás megszervezésére.

A pedagógia egyik hagyományos válasza e témakörben a differenciálás, melynek módszerei lehetőséget adnak a tanulási nehézségekkel küszködő gyermekek felzárkóztatására, a tehetséges tanulók gondozására és talentumuk eredményes fejlesztésére úgy, hogy a mindennapokban ezek a gyermekek egy közösséget alkothassanak.

A Differenciált oktatás, felzárkóztatás és tehetségápolás a közoktatásban 30 kontaktórás szakmai program célja az oktatás módszertanhoz szükséges kompetenciák tudatosítása, fejlesztése a résztvevők körében.

A kilenc településen, tiz helyszínen, tizennhét szekcióban meghirdetett képzésekre RMPSZ-tagsággal rendelkező pedagógusok pályázhatnak. A korábbi évektől eltérőn az akadémiára idén csak online módon lehet jelentkezni a www.bnya.rmpsz.ro oldalon.

A szakképzés nélküli, helyettes pedagógusok pályázatát csak betöltetlen helyek esetében fogadják el. A pályázóknak ugyanakkor vállalniuk kell a 100 lejes részvételi díj határidőre való befizetését.

A pályázat benyújtásának határideje: 2014. június 10., kedd. A megyei és körzeti RMPSZ-elnökök a meghirdetett helyek számának függvényében döntenek a pályázatok elfogadásáról, illetve elutasításáról. A pályázat elbírálása 2014. június 11-től folyamatosan történik. Az elfogadott pályázatokról a jelentkezők tájékoztatást kapnak a pályázati adatlapon megadott e-mail címre, a jegyzéket pedig közzéteszik az RMPSZ honlapján is (www.rmpsz.ro, www.bnya.rmpsz.ro).

A hallgatóknak a képzésről oklevelet és román nyelvű részvételi tanúsítványt (hivatalosan is elismert okiratot) állítanak ki, valamint sikeres programakkreditáció esetén 10 kreditpontot kaphatnak, ha beadják a megfelelő dokumentumokat és a záródolgozatot.

A Bolyai Nyári Akadémia a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósul meg.

A Bolyai Nyári Akadémia 2014-es képzéseiről a www.rmpsz.ro és www.bnya.rmpsz.ro oldalon, valamint a bnya@rmpsz.ro, sztok@rmpsz.ro elérhetőségen kérhető tájékoztatás.