XV. Tudományos Diákköri Konferencia

Marosvásárhely – A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség szervezésében megrendezésre kerül 2008. április 3-6 között a 15. Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), amely Erdély egyetlen konferenciája, ahol a hallgatók anyanyelvükön mutathatják be dolgozataikat orvostudományi témakörökben. Program [.doc – 26KB]

A rendezvény a diákélet egyik legfontosabb összetevőjének, a tudományos-szakmai fejlődésnek az elősegítője, illetve az elért eredményeinek a bemutatására, komoly szakmai megmérettetésre ad lehetőséget. Az idei Tudományos Diákköri Konferenciát Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere, Süveges Ildikó a Magyar Egészségügyi Társaság elnöke, Módy István Los Angelesből, valamint Nagy Örs a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem prorektora nyitja meg a Kultúrpalota nagytermében 14:00 órai kezdettel. A TDK jelenlegi célkitűzései közé tartozik, hogy a konferenciát nemzetközi szintre emelje és ennek érdekében lehetőséget biztosít a dolgozatok angol nyelven való bemutatására is. Három rangos Magyarországi orvosi egyetem hallgatói jelezték eddig részvételi szándékukat: a Budapesti Semmelweis Egyetem, a Debreceni Orvostudományi Egyetem, és a Szegedi Orvostudományi Egyetem hallgatói, összesen 48-an. Leginkább élettan és sebészet témájú dolgozatokkal érkeznek.

A tizenkét induló szekcióban az idén összesen 148 dolgozat kerül bemutatásra. Népszerű szekcióknak bizonyultak a sebészet, élettan, belgyógyászat, endokrinológiai szakterületek. Ez nem mondható el a nőgyógyászat, neurológia, gyógyszerészet és fogorvosi szekciókról. A TDK workshop témáit úgy választották meg a szervezők, hogy remélhetőleg az átlag ember számára is érthetőek és érdekesek legyenek: A nemi hormonok csodálatos hatalma: nőiagy, férfi agy –  melyet Dr. Párducz Árpád, agykutató tart péntek 11:30-tól a Kultúrpalota kórustermében. A másik workshop előadás témája Kommunikáció haldoklóval ésgyászolóval, melyet Dr. docens Barabás Katalin tart a Szegedi Tudományegyetemről pénteken 18:15 perctől a kisteremben. Hagyományukhoz híven, az idén sem marad el a TDK-át záró kirándulás. Két autóbusz indul mintegy 75 személlyel Segesvár nevezetességeit bemutatni a résztvevő érdeklődőknek.