XII. Szalacsi Napok – a folytonosság jegyében

XII. Szalacsi Napok – a folytonosság jegyében

Bihar megye – Szalacson a XII. falunapot tartották a hét végén. A szervezők úgy gondolták, a szám ellenére ez mégse legyen „tucat-rendezvény”, szombaton a „hazai pályás” előadók voltak főszerepben.

A kétnapos rendezvény a „nulladik napon”, pénteken este kezdődött diszkóval. Annak még alig lett vége, amikor szombaton hajnalban az első program résztvevői már talpon voltak, hogy áztassák kukacaikat a horgászversenyen. Ennek eredményét majd este hirdette ki Porsztner Sarolta polgármester, amikor a legtöbb halat kifogók kategóriájában Barabás Attilát (74 db.!), Májer Ákost (72 db.) és Bárány Józsefet (34 db.), a legnagyobb hal kategóriában Kökövics Ferencet, Varga Sándort és Kőrösi Mihályt, a legfiatalabb ho-ho-horgászokként pedig Bokor Jánost és Horvát Szabolcsot jutalmazta.
Találkozó a lármafánál
Akár már a halászlé is elkészülhetett, sőt, el is fogyhatott, mire késő délután sor került a hagyományos falunapot nyitó találkozóra a település széli lármafánál, ahol Botos András református és Duma Ferenc római katolikus lelkész mondott beszédet. A falu központjában lévő háborús emlékműhöz, a hivatalos megnyitóhoz induló ünneplők, ugyancsak hagyományosan a faluszéli keresztnél is megálltak. Az emlékműnél először a polgármester asszony mondott beszédet, majd Pete István hangsúlyozta a falunap XII. „kiadás” kapcsán a folytonosság értékét. Szavaihoz kapcsolódott Pásztor Gabriella tanügyi államtitkár, aki Tordán és Medgyesen szerzett tapasztalataival bizonyította: a közösség(ek) összefogása eredményt hoz, jelent és jövőt biztosít. A lelkészek újabb beszéde után az Örökzöld Asszonykórus katonadalokat énekelt, majd megkoszorúzták az emlékművet. A helyi menettáncosok vezették az ünneplőket az iskola udvarára, ahol folytatódott a program.
Zajos ÉSZISZ siker
A kézilabdapálya avató Szalacs–Ottomány mérkőzés elmaradt, mivel az utóbbi hetek időjárása meggátolta a pálya építésének befejezését, de a munkálatok már most is nagyban megváltoztatták az iskolaudvar kinézetét. (Az avatóra természetesen később kerül sor.) Nem marad el viszont a debreceni Szamaher hastánccsoport látványos előadása, mely mindekinek tetszett ugyan, de valószínűleg mégis csak a közönség férfi tagjainak volt inkább kedvére. Következett a helyi ifjúsági csoport, az ÉSZISZ egész estés műsora. A Vida Erika tanítónő, és Rácz Barna tanár/igazgató felkészítésével készült produkció többet ér annál, mint, hogy pár szóban „elintézzük”, így erre külön visszatérünk. Nem térünk vissza viszont a magyarországi Holiday+Music Duó koncertjére, csupán elmondjuk, hogy az előadók közkedvelt slágereket énekeltek élőben hozott zenei alap kíséretében Oláh Ibolya Magyarország–jától Zalatnay Sarolta Tölcsért csinálok a kezemből–jéig. Az időjárás Szalacson is kegyes volt a falunapozókhoz szombaton, csak ijesztgetett néha a szemerkélő eső, de a szalacsiak nem voltak ijedősek.
Rencz Csaba