XII. Czárán Gyula nyomában túra

Az elmúlt időszakban tizenegy alkalommal megrendezett túrán közel 3000 természetjáró vett részt
Az elmúlt időszakban tizenegy alkalommal megrendezett túrán közel 3000 természetjáró vett részt
Aki egy kicsit is érdeklődik a természetjárás iránt, az biztosan hallott Czárán Gyuláról. Neki köszönhetjük, hogy a Biharban szinte a Kárpátok legkalandosabb útvonalain túrázhatunk.


Hogy személye és tevékenysége nehogy feledésbe merüljön, 2005 tavaszán az általa feltárt és feltérképezett Királyerdőben megszervezésre került az első Czárán Gyula emlék- és teljesítménytúra. A Bihar- és Vlegyásza-hegység árnyékában kialakult Királyerdő-hegység kevésbé felkapott, pedig nagyon sok szép látványossággal büszkélkedik, mint például a Révi-szoros, a révi cseppkőbarlang, Szelek-barlangja, a Tízfalus-karsztfennsík és a Jád völgye. Az elmúlt időszakban tizenegy alkalommal megrendezett túrán közel 3000 természetjáró vett részt, idén az október 13-an megrendezendő túrán már 3 útvonal közül lehet választani, az Eco-Mountain Transylvania Egyesület szervezésében.

Bárki benevezhet

A XII. Czárán Gyula nyomában teljesítménytúrára bárki benevezhet, aki szereti a természetet, szeret túrázni és vállalkozó típus. A feladat: szintidőn belül teljesíteni a megadott távot a kijelölt útvonalon, érintve az ellenőrzőpontokat, leküzdve a környezeti nehézségeket. A túra által mindenki felmérheti a fizikai erőnlétet, tájékozódási képességet. Induláskor minden nevező kap egy tájékoztató füzetet, melyben szerepel az útvonal, a követendő turistajelzések, a szintkülönbségek, a távok és egy térkép. Az ellenőrzőpontokon különböző figyelmességgel várják a résztvevőket: féltávnál igény szerint zsíros- vagy lekváros kenyeret kapnak, egy másiknál egy kis édességet a jobb teljesítőképességhez. A célba érők emléktárgyak mellett egy tányér meleg bográcsost is kapnak. A választható 3 útvonal: 6,5, 20 és 30 kilométeres. Rajt és cél: a Varsonkolyos vasúti megállótól 2 percnyire található Kék Gyöngy Panzió (Pensiunea Perla Albastra) udvarán. Felszerelés: ajánlott túrabakancs, réteges túraöltözet, esőkabát, széldzseki, elemlámpa (lehetőleg fejlámpa), kulacs, iránytű, térkép. Túra nehézsége: az átlagosnál valamivel nehezebb középhegységi túrára kell számítani. A nehézséget főleg a sziklás terepviszonyok és a hirtelen kaptatók okozhatják. Indítási idő: 8–10 óra (30 km), 9–11 óra (20 km) és 10–11 óra (6,5 km) között. A részletes túraútvonal megtalálható az esemény Facebook-oldalán, a Czárán Gyula nyomában teljesítménytúra cím alatt.

A nevezéssel a résztvevők tudomásul veszik, hogy a Czárán Gyula teljesítménytúra viszonylag nehéz terepen zajlik és sikeres teljesítése megfelelő fizikai és mentális felkészültséget, valamint tapasztalatot igényel. A résztvevők felkészületlenségéből, hanyagságából, könnyelműségéből származó balesetekért a rendezők nem tartoznak felelősséggel.