Work: a NATO védelmi rendszere nem irányul Oroszország ellen

Akt.:
Robert Work amerikai védelmiminiszter-helyettes
Robert Work amerikai védelmiminiszter-helyettes
A NATO védelmi rendszere nem irányul Oroszország ellen – hangsúlyozta Robert Work amerikai védelmiminiszter-helyettes pénteken az észak-lengyelországi Redzikowóban, ahol letették annak a támaszpontnak alapkövét, ahová 2018-ban az amerikai rakétavédelmi pajzs harmadik kelet-európai elemét telepítik.

Az ünnepségen Robert Work és NATO-vezetők mellett részt vett Andrzej Duda lengyel elnök, továbbá Mihnea Motoc román védelmi miniszter, Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Antoni Macierewicz, a lengyel nemzetvédelmi tárca vezetője.

A Varsótól több mint 500 kilométerre északkeletre fekvő redzikowói bázis egyik eleme lesz az amerikai rakétavédelmi rendszer európai részének (EPAA). A NATO légvédelmi rendszerét is alkotó EPAA-n belül a kontinensen az Aegis Ashore rakétavédelmi rendszert telepítik.

Work elmondta: az Aegis Ashore létesítésének harmadik szakaszában Redzikowóba telepítendő üteg azonos a csütörtökön felavatott, Standard Missile 3 (SM3) rakétákkal felszerelt dél-romániai deveselui rendszerrel. Ugyanezek az ütegek találhatók a spanyol felségvizeken hajózó négy amerikai egységen is.

Work bejelentése szerint az összes már működőképes üteget, valamint a törökországi AN/TPY-2 rakétavédelmi lokátort lehetőleg a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó előtt a németországi Ramstein amerikai bázison létesített irányítóközpontnak rendelik alá.

“A NATO rakétavédelmi rendszere védelmi rendszer, mely teljes összhangban van a fegyverellenőrzési megállapodásokkal, és nem irányul Oroszország ellen. Nem lesz képes csökkenteni Oroszország stratégiai elrettentő képességét sem” – hangsúlyozta Work, hozzátéve, hogy a rendszer az euroatlanti övezeten kívülről, különösen Iránból fenyegető ballisztikus rakéták ellen védi majd a szövetséges államokat.

Lengyelország 2008-ban kötött szerződést az Egyesült Államokkal a rakétavédelmi pajzs lengyelországi telepítéséről. Az amerikaiak 2010-ben módosították a rendszer közép-európai részére vonatkozó terveket, így a csehországi radarral irányított nagy hatótávolságú rakéták helyett közepes hatótávolságú elfogórakétákat telepítenek.

Az SM3-as, robbanóanyag nélküli rakéták – típusváltozattól függően – 500-700 kilométeres távolságig és 30-150 kilométer magasságig képesek elfogni a közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Az Aegis Ashore rendszert alakító bázisok létesítésében Oroszország fenyegetést lát saját biztonságára nézve. Az orosz külügyminisztérium szerdai közleménye szerint ez sérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést. Az amerikai, a lengyel és a romániai vezető politikusok szerint viszont a rendszer nem Oroszország ellen irányul, hanem a Közel-Keletről, mindenekelőtt Iránból fenyegető támadás esetében nyújtana védelmet.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter egy pénteki sajtónyilatkozatban úgy értékelte: a redzikowói bázis – mely mintegy 100 amerikai katona jelenlétével jár majd együtt – jelentősen javítja az ország biztonsági helyzetét abban az értelemben, hogy “Lengyelország nem lesz többé ütközőzóna”, melyben Oroszország “különféle politikai játszmákat folytathatna”.