Winkler Gyula ellenzi a népszavazás és az EP-választás összekapcsolását

Winkler Gyula ellenzi a népszavazás és az EP-választás összekapcsolását
Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője hétfő este a strasbourgi plénum előtti felszólalásában a populista, idegengyűlölő hangok európai térnyerésére figyelmeztetett.

A politikusok egy része, közeledve az európai parlamenti választásokhoz, egyre gyakrabban fordul ehhez a beszédmódhoz, míg döntéseik azt mutatják, nem értik, mit jelentenek az európai értékek. Az EP-képviselő ezzel a romániai szociálliberális kormány hétfői bejelentésére utalt, mely szerint az európai parlamenti választásokkal egy időben az alkotmánymódosítása kapcsán népszavazást is tartanának. Winkler Gyula ellenzi ezt a döntést, szerinte ez a lépés világosan mutatja, hogy mennyire nem érzékeli a kormány a 21. századi európai uniós értékrendet.

“2014-ben alkalom nyílik minden európai uniós polgár számára, hogy eldöntse: azokat választja az európai parlamenti választáson, akik le akarják rombolni az európai építményt, vagy azokat, akik az új Európában hisznek. Mint az RMDSZ politikusa, a romániai magyar közösség képviselője, az európai értékekben hiszek. Határozottan elutasítok minden olyan próbálkozást, amely Európában, a származási ország alapján osztályozná a polgárokat, mint ahogy ezt egyes politikusok teszik az európai munkaerőpiac teljes megnyitásának kapcsán. Ugyanígy határozottan ellenzem a Romániában, a kormánykoalíció által ma bejelentett döntést, mely szerint az európai parlamenti választásokkal egy időben népszavazást szerveznének az Alkotmány módosításáért. Ez a döntés tisztán mutatja, mennyire nem érzékeli a balliberális kormánykoalíció Romániában a 21. századi európai uniós értékrendet” – hangsúlyozta Winkler Gyula hétfő esti felszólalásában.

“The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament’s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project.”

Címkék: ,