Winkler Gyula a Romániai Információbiztonsági Fórumon vett részt

Winkler Gyula a Romániai Információbiztonsági Fórumon vett részt
Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter kedden részt vett a „Romanian IT&C Security Forum 2007” megnyitóján Bukarestben. A tárcavezető elmondta, fontosnak tartja a minisztérium szerepét az informatikai bűncselekmények megelőzésében és csökkentésében.

Az informatikai rendszerek biztonságának fenntartása globálisan kiemelt szerepet kap, mind a közintézmények, mind a vállalatok esetében, hiszen az információáramlás nagy része ma már elektronikusan zajlik. Ennek érdekében hozták létre az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökséget (ENISA), amely a tagállamok és az EU-intézmények számára szakértői központként működik, hálózati és információs biztonsági kérdésekben tanáccsal látja el a hozzáforduló szervezeteket. 2007. január elsejétől Romániának is van egy képviselője az ENISA vezetőtanácsában.

Winkler Gyula elmondta, a következő években az elektronikus aláírásról szóló törvénykezést kell tökéletesíteni, fejleszteni az elektronikus szolgáltatásokat (ilyen például az ID card, biometrikus útlevél), a nemzetközi szabványokat honosítani, az elektronikus fizetési hálózatot tovább kell fejleszteni (banking, home-banking, mobile-banking).

Ezeknek a céloknak egy részét a strukturális alapokból is finanszírozni lehet – hívta fel a figyelmet az informatikai tárca vezetője. Hamarosan létrehoznak egy távközlési és információtechnológai kérdésekkel foglalkozó, amely a kormányzati és privát szféra közötti párbeszédet kívánja intézményesíteni – adta hírül Winkler Gyula.