Winkler és Sógor EP-jelölését támogatják

Winkler és Sógor EP-jelölését támogatják
Nagyvárad- Péntek este az Ady Endre Kulturális Központban választmányi gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Megszavazták: támogatják, hogy Winkler Gyula és Sógor Csaba szerepeljen az EP-képviselőjelölt lista első két helyén, a harmadikon pedig az MPP jelöltje.

Politikai tájékoztató beszédében Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke megállapította: a helyi és a megyei tanácsban is a kétharmados USL-többségnek megfelelő „normális helyzet” van: Ilie Bolojan polgármester „nyomul” a városban, Cornel Popa tanácselnök kapja az ütéseket, az RMDSZ pedig semmit se tud keresztülvinni. Nem jó tehát a helyzet, s mivel borítékolható, hogy soha sem lesz meg egyedül az ötvenegy százaléka, alkudnia kell, ha hatalomra akar kerülni, márpedig jó lenne kormányra jutni. A politikus arra hívta fel a figyelmet: kimutatásuk szerint egy mandátum alatt az RMDSZ több mint 10 ezer magánszemélynek az ügyét intézte el a megyeházán, a polgármesteri hivatalban esetében pedig a duplája volt ez a szám, így annak betudhatóan, hogy nincs magyar alpolgármester, tulajdonképpen 20 ezer ügyintézés veszett el. Az országos dolgokat az RMDSZ megyei vezetője kevésbé érintette, arra hivatkozva: annyira felgyorsultak az események Bukarestben, hogy kényes bármiről beszélni. Azt indítványozta viszont: a megyei RMDSZ támogassa azt, hogy az eddigi európai parlamenti képviselők, Winkler Gyula és Sógor Csaba szerepeljenek az EP-lista első két helyén, a harmadik pozíció pedig legyen az MPP jelöltjéé. Ezt azzal indokolta, hogy üzenetértéke van, azt sugallja, hogy az RMDSZ nem kirekesztő tömörülés. Előbbi javaslatot a választmány látható többséggel, 1 tartózkodás mellett és ellenszavazat nélkül elfogadta, az utóbbit pedig látható többséggel, 5 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett szavazta meg.

Fekete Péter

Az EP-választások előkészítéséről Szabó Ödön ügyvezető elnök beszélt. Kiemelte, hogy a kampány üzeneteiben, kommunikációjában, szervezési tekintetben és a jelöltek szempontjából egységesített lesz, és elsősorban az RMDSZ-ről és a magyar emberekről fog szólni, és másodsorban az európai üzenetekről. Hozzátette: az előrejelzések alapján abban az esetben lépik át a legbiztonságosabban az öt százalékos bejutási küszöböt, amennyiben a szavazókorú magyar lakosság 43 százaléka rájuk szavaz, és ez 440 ezer szavazatot jelent országosan. Hangsúlyozta: azért is fontos, hogy az RMDSZ képviselői ott legyenek Brüsszelben, mert az Európai Néppárt (EPP) frakciójához fognak tartozni, és nem mindegy, hogy az EPP vagy az Európai Szocialisták Pártja adja-e majd az Európai Bizottság elnökét. Úgy vélte: a „szabadságharcát” vívó Fidesznek is ezért az kellene legyen az érdeke, hogy minél több, az erdélyi magyarság érdekeit képviselő RMDSZ-es legyen az EP-ben. Szabó Ödön szerint hazudozás tekintetében nincs sok különbség Toró T. Tibor és Gyurcsány Ferenc között, hiszen állítása szerint hangfelvétel bizonyítja, hogy 2012-ben a választások után az EMNP vezetője azt mondta: már előtte tudták, hogy 6:3-as ígéretükből nem lesz semmi. Az ügyvezető elnök szerint így az EMNP egyetlen célja az volt, hogy az RMDSZ-t az öt százalékos bejutási küszöb alá vigye, de ez annyira nem sikerült neki, hogy az RMDSZ jelöltjei mindenütt „autósztrádahosszal” nyertek. A parlamenti képviselő ugyanakkor úgy vélte: az RMDSZ többször is teljesítette a Tőkés Lászlóval szembeni kötelességét, de most már itt az ideje, hogy más tegye, például a Fidesz, ahogy az ismert kártyajátékban valaki mindig kihúzza a Fekete Pétert. Szabó Ödön azon meggyőződésének is hangot adott: az RMDSZ többször is bebizonyította, hogy az egység híve, és hogy az összefogásnak ne ártson, önmérsékletet is tanúsít, nem reagál például az EMNP-sek állandó mocskolódásaira, akik egyébként „még hazudni se tudnak rendesen”.

Állásfoglalás

Az EMNP által támadott Nyakó József érmihályfalvi polgármester felszólalásakor azt kérte: a választmány nyilatkozzon, vagy fogadjon el állásfoglalást arról, hogy nem helyénvaló, illetve nem használ a magyar összefogásnak a néppárti sárdobálás. A javaslatról végül nem szavazott a testület. Kiss Sándor szerint azért nem kell reagálniuk, vagy foglalkozniuk ezzel, mert az EMNP pont ezt akarja. Úgy fogalmazott: egy virtuális párt, a vezetőinek nincs egyéb dolguk és feladatuk, minthogy a Magyarországról kapott pénzért cserébe az RMDSZ-t szidják, de „gonoszkodásokra nem lehet gonoszkodás a válasz”. Ez volt a véleménye Szabó Ödönnek is, aki azt mondta: akiknek nincs tennivalójuk közügyekben, nincsenek feladataik a közösségen belül, azoknak van idejük arra, hogy kritizálják az RMDSZ-t, azzal a céllal, hogy eltereljék a figyelmet a Szövetség sikereiről, de a választók úgyis a szemüknek hisznek, nem a felelőtlen kijelentéseknek. Biró Rozália szenátor, választmányi elnök ezután azt nyomatékosította, hogy az RMDSZ bebizonyította az elmúlt 25 évben, hogy biztonságérzetet tud nyújtani.

Ciucur Losonczi Antonius