Winkler: az exporttevékenység a motor szerepét tölti be

Akt.:
Winkler: az exporttevékenység a motor szerepét tölti be
Nagyvárad- Múlt csütörtökön Nagyváradra látogatott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. Ugyanaznap este az egyik szálloda konferenciatermében főleg RMDSZ-es tisztségviselőkkel találkozott.

Előadásában Winkler Gyula európai parlamenti képviselő többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hét-nyolc évben az exporttevékenység növekedett, és ezért a motor szerepét töltötte be a román gazdaságában, noha ezt sokan megkérdőjelezik amiatt, hogy a külkereskedelmi mérleg állandóan deficites. A politikus a jelenlevők figyelmébe ajánlotta a Romániai Vállalkozások Egyesületével közösen kibocsátott tájékoztató füzetet, melyben megtalálható Románia külkereskedelme számokban, valamint hasznos információk az állami költségvetésből finanszírozott exporttámogatási rendszerről, a Gazdasági Minisztérium exporttámogatási programjáról, és az olvasók az exportőrök leggyakrabban feltett kérdéseire is válaszokat kapnak. (A kiadványhoz a ROVE Sas-palotabeli székhelyén lehet hozzájutni).

Az EP-képviselő ezután azt nyomatékosította, hogy a lisszaboni szerződés értelmében első ízben az európai parlamentet költségvetési kompetenciával ruházták fel. Szintén újdonságnak számít, hogy az Európai Unió történetében először a következő költségvetés kisebb lesz, mint a korábbi, vagyis a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó büdzsé a válság miatt a korábbi hét éves ciklussal összehasonlítva 3,5 százalékkal csökkent, 1000 milliárd euróról 985 milliárd euróra, viszont lehetőség lesz majd a menet közbeni kiigazításra.

Kis gazdálkodók

Az EP-képviselő arról is beszámolt, hogy Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosnak köszönhetően néhány reformot sikerült keresztülvinni a közös agrárpolitikát illetően. A legjelentősebb változás, hogy 2014. január 1-től elméletileg többletmennyiségű finanszírozáshoz juthatnak azok a fiatal, 35 év alatti farmerek, akik vidéken kezdenek el tevékenykedni, illetve a kis gazdálkodókat jobban támogatja ezentúl az EU. Az átállásra egy év türelmi idő hagytak, és olyan, visszaélésre okot adó eddigi lehetőségeket szüntettek meg, mint például, hogy golfpályákra vagy repülőterek melletti füves területekre is lehetett igényelni mezőgazdasági támogatást. Ugyanakkor a jelzett dátumtól a hatékonyság növelése érdekében előnyt fognak élvezni a különböző társulási formák.

Winkler Gyula kiemelte: noha az uniós pénzek lehívása területén Románia az utolsó helyen áll, a Regionális Operatív Programot illetően viszonylag jól teljesített, ami egy újabb érv a decentralizáció mellett. Szintén újdonság, hogy az Európai Bizottság ezentúl minden tagállammal partnerszerződést fog kötni, ami azt jelenti, hogy az EU-s támogatásokhoz csak akkor juthat egy adott állam, ha a kormánya és az Európai Bizottság közösen, egyetértésben valósítják meg a célokat. Megjegyezte: az elkövetkezendő évek olyan kihívások elé állítják a helyi önkormányzatokat, melyek eddig még nem fordultak elő, hiszen erőfeszítéseket kell tegyenek annak érdekében, hogy párhuzamosan tudjanak gazdálkodni a már elnyert, de még felhasználható, valamint az új uniós költségvetési ciklusban sikerrel megpályázandó pénzösszegekkel mert, mint látható, források lesznek, csak élni is kell tudni ezekkel.

Ciucur Losonczi Antonius