Wassnak visszaadnák állampolgárságát

Wassnak visszaadnák állampolgárságát
Egy KDNP-s és egy fideszes országgyűlési képviselő azt kezdeményezte Sólyom László köztársasági elnöknél, hogy Wass Albert erdélyi magyar író születésének századik évfordulója alkalmából kapja vissza magyar állampolgárságát.

Simicskó István (KDNP) és Babák Mihály (Fidesz) levélben azt kérte az államfőtől, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy Wass Albert, aki 2008. január 8-án lenne százéves, ebből az alkalomból posztumusz visszakaphassa magyar állampolgárságát.

A két ellenzéki politikus azzal indokolta kezdeményezését, hogy Wass Albert, a huszadik századi magyar irodalom kiemelkedő alakja, a transzilvanizmus és az erdélyi gondolat fáradhatatlan képviselője magyar állampolgárságát 1945-ben ugyan elveszítette, de magyarságához az emigrációban is mindig hű maradt.

Wass Albert 1908-ban született az akkori Kolozs vármegyei Válaszúton. 1944-ben Magyarországra menekült, majd kivándorolt az  
Egyesült Államokba. 1998-ban Floridában halt meg.

Az írót 1946 márciusában a kolozsvári népbíróság halálra ítélte. A Wass Albertet háborús bűnösnek kimondó kolozsvári népbíróság ítélet megalapozatlan bizonyítékok alapján született. Ezt mutatja, hogy amikor a hetvenes évek végén Románia a bírósági ítéletre hivatkozva az Egyesült Államokban emigrációban élő író kiadatását kérte, az amerikai hatóságok bizonyítékok hiányában elutasították a kérést.

Wass Albert többszöri kérelme ellenére sem kapta vissza magyar állampolgárságát. Kérelmeit a magyar állam rendre elutasította, arra hivatkozva, hogy a román állam háborús bűnösként tartja számon. A Horn-kormány idején az író honosítási kérelmére a Belügyminisztérium mindössze egyéves tartózkodási engedélyt adott Wass Albertnek.

NEM LEHET?

A jelenlegi állampolgársági törvény nem tartalmazza, hogy rég elhunyt embernek egyedi elbírálással, köztársasági elnöki határozattal lehessen állampolgárságot adni – mondta Lövétei István alkotmányjogász csütörtökön az MTI-nek.

A távirati iroda azután kereste meg az alkotmányjogászt, hogy Simicskó István (KDNP) és Babák Mihály (Fidesz) csütörtökön levélben azt kérte az államfőtől, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy Wass Albert, aki 2008. január 8-án lenne százéves, ebből az alkalomból posztumusz visszakaphassa magyar állampolgárságát.

A két ellenzéki politikus azzal indokolta kezdeményezését, hogy Wass Albert, “a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja, a transzilvanizmus és az erdélyi gondolat fáradhatatlan képviselője” magyar állampolgárságát 1945-ben ugyan elveszítette, de magyarságához az emigrációban is mindig hű maradt.

Lövétei István közölte: az állampolgársági törvény azoknak teszi lehetővé, hogy visszakapják a magyar állampolgárságukat, akiktől önkényesen és politikai okokból vették el azt. Az 1993-as törvény révén tehát azok, akik korábban elveszítették állampolgárságukat, visszakapták, így olyanok is, akik közben meghaltak, a gyermekeik azonban így magyar állampolgárokká válhattak – fejtette ki. Wass Albert kapcsán az alkotmányjogász azt mondta: az erdélyi magyar író nem tartozik ebbe a körbe.

A jelenlegi állampolgársági törvény nem tartalmaz olyan lehetőséget, hogy rég elhunyt embernek, egyedi eljárással, köztársasági elnöki határozattal lehessen állampolgárságot adni. A törvény csak élő személyekre alkalmazható – jegyezte meg az alkotmányjogász. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szabályokat meg lehet változtatni és ha a parlament hoz egy ilyen törvényt, akkor lehetséges, most azonban nem.

Az alkotmányjogász elmondta, hogy állampolgársági ügyekben magát az eljárást az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium folytatja le, az érdemi döntést azonban a köztársasági elnök hozza meg. A távirati iroda azután kereste meg az alkotmányjogászt, hogy Simicskó István (KDNP) és Babák Mihály (Fidesz) csütörtökön levélben azt kérte az államfőtől, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy Wass Albert, aki 2008. január 8-án lenne százéves, ebből az alkalomból posztumusz visszakaphassa magyar állampolgárságát.

A két ellenzéki politikus azzal indokolta kezdeményezését, hogy Wass Albert, “a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja, a transzilvanizmus és az erdélyi gondolat fáradhatatlan képviselője” magyar állampolgárságát 1945-ben ugyan elveszítette, de magyarságához az emigrációban is mindig hű maradt. Lövétei István közölte: az állampolgársági törvény azoknak teszi lehetővé, hogy visszakapják a magyar állampolgárságukat, akiktől önkényesen és politikai okokból vették el azt. Az 1993-as törvény révén tehát azok, akik korábban elveszítették állampolgárságukat, visszakapták, így olyanok is, akik közben meghaltak, a gyermekeik azonban így magyar állampolgárokká válhattak – fejtette ki. Wass Albert kapcsán az alkotmányjogász azt mondta: az erdélyi magyar író nem tartozik ebbe a körbe.

A jelenlegi állampolgársági törvény nem tartalmaz olyan lehetőséget, hogy rég elhunyt embernek, egyedi eljárással, köztársasági elnöki határozattal lehessen állampolgárságot adni. A törvény csak élő személyekre alkalmazható – jegyezte meg az alkotmányjogász. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szabályokat meg lehet változtatni és ha a parlament hoz egy ilyen törvényt, akkor lehetséges, most azonban nem. Az alkotmányjogász elmondta, hogy állampolgársági ügyekben magát az eljárást az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium folytatja le, az érdemi döntést azonban a köztársasági elnök hozza meg.