Vízvezetés után csatornázás lesz Félegyházán

Vízvezetés után csatornázás lesz Félegyházán

Bihar megye – Akik az utóbbi hetekben átautóztak Biharfélegyházán, azok megfigyelhették, hogy az országút mellett vezetéket fektettek. A munka utolsó napján beszélgettünk Kelemen Zoltán polgármesterrel.

Aki tehát rendszeresen áthaladt a települést átszelő országúton, az nem csak azt láthatta, hogy fektetik az ívóvízhálózat vezetékét, de azt is, hogy a munka jó ütemben halad. A sok polgármester által ismert 7. számú kormányrendelet tette lehetővé Biharfélegyházán és a hozzá tartozó Mihai Bravu faluban is a vízvezeték teljes felújítását, mondta el kérdésünkre Kelemen Zoltán polgármester (a szintén a községhez tartozó Biharvajdán évekkel korábban, hollandiai támogatóknak köszönhetően kiépítették a modern vízhálózatot).

30 kilométer vezeték

Félegyházán és Mihai Bravuban is volt vízszolgáltatás eddig is, illetve van ma is, de ma már korszerűtlenné vált és egészségtelen csőrendszer által. Mintegy 30 kilométernyi vezeték került a földbe, a települések minden utcájába eljutva. Az országút által kettészelt főutca volt az utolsó munkaterület, ott az utca mindkét oldalán ástak árkot. Községi szinten mintegy 85%-ban vannak kész a munkával, még folyamatban van a víztisztítók építése. A végső szakaszban a községen belüli három település hálózatait egybekapcsolják.

Következik a csatornázás

Az még kérdéses, miként oldják meg a háztartások csatlakoztatását, tudtuk meg  apolgármestertől. Hiszen annak idején, a régi hálózat építésekor mindenki bevezette magához a vizet, ahogyan és amivel tudta. Most viszont egységes, az érvényes szabványoknak megfelelő megoldást kell találni, nem utolsó sorban azért, hogy pontos tervrajzuk maradjon, feltüntetve rajta minden csapot, elágazást, vezetékszakaszt. Következő beruházásuk a csatornázás. A tervek készen vannak, a kivitelezésre az árverést a napokban tartják, a munka iránt nyolc cég is érdeklődik.

Rencz Csaba