VR- előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Fotó: Bíró István
Fotó: Bíró István
A Kolozsvári Állami Magyar Színház által kezdeményezett filmrendezők a színpadon nevű programsorozat első meghívottja Adrian Sitaru neves filmrendező. 2016-ban, a Berlini Filmfesztiválon bemutatott, díjazott „Illegitim” című filmjét vitte a színpadra.

Az előadás a film első negyedórás jelenetének továbbfejlesztett színpadi változata. Adrian Sitaru és Alina Grigore szövegkönyve alapján színpadra alkalmazta Adrian Sitaru. A szöveget magyarra fordította Horváth Andor.

Világpremier

A színház történetében első alkalommal használják a virtuális technológiát, amely háromdimenziós környezetet mutat. Az egyéneknek a virtuális térben lehetőségük van interakcióba lépni a virtuális tárgyakkal. A nézőnek alkalma van választani, miként óhajtja megtekinteni az előadást. Több lehetősége van: VR- szemüvegen keresztül láthatja, belépve a virtuális előadás világába, vagy a megszokott nézőtéren nem használja a szemüveget és a színpadi változatot nézheti meg. Felvetődhet a kérdés, a VR- technológia alkalmazásával milyen lesz a valóságérzékelésünk. A színészek játékában lehet különbség, attól függően, hogy a néző milyen változatban látja. „Az eltérés lehet egészen apró is, a színészek ugyanabban a ritmusban, ugyanazzal a hanghordozással játszva válthatnak például a józan és a részeg viselkedés között- ez teljesen megváltoztatja az előadást és a nézők percepcióját” -fejtette ki a rendező a műsorfüzetben közölt interjú során. Ezzel a rendkívül érdekes, és értékes színházi kísérlettel világpremiert valósítottak meg- mondta Tompa Gábor, az intézmény igazgatója.

„Világunk kicsinyített mása”

A nézők egy család vasárnapi ebédjének hangulatába nyernek betekintést, érzékelhetik a családtagok közti feszült viszonyokat, a nőgyógyász, basáskodó apa alakját. Ugyanakkor a kommunista rendszer világára is – az abortusz- tilalom, besúgás, a Securitatéval való együttműködésből származó „előnyök” kérdéseire is reflektál. Az előadás fő problémája az illúzió és a valóság viszonya, miként tükröződik a szubjektumban. Adrian Sitaru kifejezően, érzékletesen fogalmazza meg: „Adott egy szétesőfélben levő, zilált család, amelyből hiányzik az anya. Minden családtag a saját előítéleteivel küzd, és mindegyiküknek megvan a maga igazsága. Világunk kicsinyített mása ez, saját ítélőképességünk buktatóira, torz, világnézetünk által okozott közönyünkre ismerhetünk benne, mi, egyszerű emberek és filozófusok egyaránt. Folyamatosan láthatatlan szemüveget, szemellenzőt, vagy színes lencsét viselünk, csak azt látjuk, amit látni szeretnénk, ami kényelmes, amit megtanultunk látni.” Az előadás nem jelenti az Illegitim című film adaptációját, a rendező vérfertőzés problémáját kihagyta.

Az előadás alkotói

Rendező: Adrian Sitaru. Díszlet -és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu. Operatőr: Adrian Silișteanu. Dramaturg: Csép Zoltán. Rendezőasszisztens: Molnár Levente. Szereplők: Bács Miklós, Sinkó Ferenc, Pethő Anikó, Buzási András, Jerovszky Tímea/ Imre Éva, Kali Andrea/ Tordai Tekla, Györgyjakab Enikő, Marosán Csaba. Vizuális effektek: OroBlade, VR support: Digital Apes

Románia, 2018-ban Adrian Sitaru Fixeur című filmjét Oscar -díjra jelölte.

Adrian Sitaru (1971, Déva) neves filmrendező, forgatókönyvíró Bukarestben rendezői szakon végzett. A Valuri (Hullámok, 2007) című rövidfilm volt az első rendezése, amely a Locarnói Filmfesztiválon az Aranypárduc díjat- nyert. Több mint 25 filmet alkotott. A nemzetközi filmfesztiválokon bemutatott alkotásai a filmvilág elismerését váltotta ki. Filmjei közül megemlíthetjük: Pescuit sportiv (Sporthorgászat, 2009), Domestic (Házi állatok, 2012), Din dragoste cu cele mai bune intenții (A legjobb szándék, 2011). Az Ilegitim (Illegitim, 2016) című alkotását a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Forum szekciójában vetítették, ahol az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját nyerte. A Fixeur című filmjét (2017) a Torontói Filmfesztiválon mutatták be. Románia 2018-ban a Fixeur című alkotást Oscar -díjra jelölte.

Az Illegitim című előadás „világpremier. Ezt a módszert még sehol sem próbálták ki”- mondta Tompa Gábor.

Csomafáy Ferenc