Vörös posztó volt a magyar nyelv az eladónak

Vörös posztó volt a magyar nyelv az eladónak
Megdöbbentő esettel jelentkezett szerkesztőségünkben egy fiatal édesanya: hétfő délután az egyik nagyváradi, Fő utcai, a Holnaposok szoborcsoport melletti péksüteményeket, pereceket árusító üzletben nem szolgálták ki, mivel kérését magyarul intézte az eladóhoz.

CS. A. háromgyerekes édesanya húsz éve hagyta el Romániát, jelenleg Hajdúszoboszlón él és dolgozik, hétfőn (augusztus 20.) délután fél ötkor azonban Nagyvárad központjában sétált gyerekeivel, akik péksüteményt szerettek volna enni, így megálltak a sarki, ilyen termékeket árusító üzletnél, ahol azonban nem várt fogadtatás érte őt és kisgyermekeit. Az édesanya vásárolt volna egy csokis csigát és két perecet a gyerekeinek, de mivel már régóta nem él Romániában, így már nem beszéli olyan jól a román nyelvet, nyilván elfelejtett szavakat, ezért román beszédében magyar szavakat (perec) használt, illetve mutogatva próbálta elmagyarázni, hogy mit szeretne pénzéért vásárolni. Az eladó hölgy azonban nem tanúsított jóindulatot, verbálisan agresszívan lépett fel az édesanya ellen, akinek azt tanácsolta románul, hogy jobb, ha elmegy, és akkor jön vissza, amikor megtanulta a nyelvet. Az édesanya lapunknak elmondta, hogy bár beszéli a románt, munkája során fordításokat is végez, de mivel régóta nem él Romániában, nehezen jutnak eszébe a szavak. Az eladó azonban nem szolgálta ki az egyszerűség kedvéért végül csak három perecet kérő vásárlót, egy másik perecesnél már sikerrel jártak.
Az eset, amely az egész családot megdöbbentette, azért is felháborító, mivel egy olyan városközponti helyen történt, ahol turisták is megfordulnak és bizonyosan vásárolnak is, az elárusítónak pedig kötelessége mindenkit kiszolgálni – mondta el az édesanya. Erre fel is szerette volna hívni az elutasító eladó figyelmét, de be sem fejezhette mondatát, ismét csak a román nyelv megtanulására szólította fel az édesanyát, majd amikor Cs. A. elmondta, közli az esetet az újságban, a nő indulatosan, ordítozva válaszolt. Cs. A. elmondása szerint az eddigiekben nem volt ilyen tapasztalata ennél az üzletnél, és talán az elárusító mentségére írható, hogy már az első pillanatban látható volt, hogy feldúlt állapotban van, mégsem ez lett volna a helyes megoldás, hiszen bármilyen sérelem is érte előzőleg, azt nem a vásárlón kellene levezetnie, az ilyen magatartást egyszerűen nem engedheti meg magának, hiszen ez diszkrimináció – mondta el a három gyerek édesanyja, akik megszeppenve nézték végig az egész esetet.

Esetek

A megalázott és megsértett vásárló nem akar feljelentést tenni, illetve a fogyasztóvédelmi hivatalhoz, vagy diszkrimináció elleni tanácshoz fordulni, azért osztotta meg velünk e vérlázító esetet, hogy felhívja a figyelmet, hogy sajnos ilyen intoleráns, soviniszta esetek még előfordulhatnak a XXI. században a Pece-parti Párizsban. Az utóbbi években a nyilvánosságra hozott esetek között szerepel, hogy a váradi Nagypiac közelében lévő patikában nem akartak egy idős nénit kiszolgálni, mert magyarul kérte a gyógyszereket, az egyik Kert utcai ABC-ben az eladó ráripakodott a vásárlóra, hogy beszéljen románul, és az egészségügy ellátás során szerzett negatív tapasztalatokról is hallottunk. Sajnos az ilyen esetekben nagyon nehéz és körülményes eljárni, bizonyítani igazunkat, ezért annak idején a magyar érdekvédelmi szervezet képviselői azt tanácsolták, hogy kerüljük el ezeket a boltokat, s vásároljunk olyan helyeken, ahol diszkrimináció nélküli, kifogástalan kiszolgálás van, s csak a vásárló számít, nem a nemzetisége.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .