Volt szándéknyilatkozat az USL és RMDSZ között a közös kormányzásról

Volt szándéknyilatkozat az USL és RMDSZ között a közös kormányzásról
Írásos szándéknyilatkozat létezett a romániai választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között a közös kormányzásról – erősítette meg szerdán az MTI-nek Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

 

A mindeddig titokban tartott megállapodásról Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke beszélt egy kedd esti tévéműsorban, azt állítván, hogy az RMDSZ magatartása nem felelt meg az ősz folyamán aláírt szándéknyilatkozat “szellemének”. Antonescu hozzátette: ez valóban nem volt egy “közismert” dokumentum, három ember írta alá – rajta kívül Kelemen Hunor és Victor Ponta, az USL szociáldemokrata társelnöke -, de szerinte az RMDSZ nem volt “korrekt” partner, és ez felmenti az USL-t vállalt kötelezettsége alól.

“Az RMDSZ jelképes gesztusokat sem volt hajlandó megtenni, csak tisztségeket követelt” – mondta Crin Antonescu.

“A politikában voltak és lesznek tárgyalások, egyezségek. Ez a politika természete. Igen, létezett egy elvi egyezség az USL-vel, és az RMDSZ ezt betartotta. Az egyedüli ember, aki nem tartotta be, az Crin Antonescu, aki feltételeket szabott a választások után” – mondta Kelemen Hunor, felidézve: azt kérték az RMDSZ-től, fogadja el az alkotmány első cikkelyét, amely nemzetállamként határozza meg Romániát.

Az RMDSZ elnöke szerint az egyezség mindössze néhány sorból állt, amelyben a felek kinyilvánítják azon szándékukat, hogy a választások után együtt fognak kormányozni, függetlenül attól, hogy ötven százalék alatti vagy feletti eredményt ér el a választásokon az USL.

Az MTI kérdésére, hogy hányan tudtak az RMDSZ-ben a szándéknyilatkozatról és arról, hogy be kell tartaniuk valamilyen ígéretet, Kelemen Hunor azt mondta, több kollégával beszélt erről.

“Nem a saját fejemtől döntöttem, neveket nem adok, de tudtak sokan: parlamenti képviselők, szenátorok, képviselők, megyei elnökök, hisz mi folyamatosan egyeztettünk” – mondta Kelemen Hunor.

Arra a kérdésre, hogy mit vállalt az RMDSZ ebben a szándéknyilatkozatban, Kelemen Hunor azt mondta: gyakorlatilag semmit, hiszen nyilvánvaló volt, hogy az USL túllépi a kormányalakításhoz szükséges 50 százalékot.

“Minden egyezségnek vannak kockázatai: az USL számára az volt a kockázat, hogy ha kétharmadot kap és nincs szüksége ránk, akkor is meghív kormányozni és ezt nem matematikai kérdésként kezeli, hanem elvi megállapodásként. Számunkra is volt egy kockázata: mondjuk ha 48 százalékot kapnak és van lehetőség egy másik többségre, akkor bennünket is kötelez az írásban adott szavunk, hogy az egyezség szerint járjunk el: ne keressünk más koalíciós partnert, például Dan Diaconescut” – tette hozzá ironikusan Kelemen Hunor, a populista PPDD-re utalva, amellyel már korábban kizárt bármilyen együttműködést.

A parlamenti mandátumok kétharmadával rendelkező USL hétfőn döntött arról, hogy – Victor Ponta miniszterelnök előzetes bejelentésével ellentétben – nem vonja be az RMDSZ-t a kormányzásba.

Címkék: ,