Volt rendőr irányította a bűnszervezetet

Cigarettát, illegálisan tartott fegyvereket és drogokat is találtak
Cigarettát, illegálisan tartott fegyvereket és drogokat is találtak

Amint azt portálunkon már olvashatták, összehangolt akcióval léptek fel a rendőrök egy cigarettacsempészéssel foglalkozó bűnszervezet ellen a múlt héten, amikor négy megyében összesen 51 házkutatást tartottak egyszerre. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) közleménye szerint a bűnszervezet román és ukrán állampolgárokból állt, és cigarettacsempészettel foglalkoztak. A csoport jól szervezetten követett el bűncselekményeket, minden tagnak jól behatárolt szerepe volt a cigaretta csempészésében, szállításában, tárolásában, illetve értékesítésében.

Megfigyelés

A megfigyelés idején tartott akciók során a csoport tagjait többször elkapták csempészett cigarettával. Július 18-án például a csempészbanda egyik tagját, egy 26 éves szatmári fiatalembert akartak megállítani a nagyváradi forgalomban, ő azonban nem állt meg a hatósági jelzésekre, ezért a rendőrök üldözni kezdték a város utcáin, végül sikerült megállítaniuk és autója csomagtartójában, valamint a hátsó ülésen 7.770 zárjegy nélküli cigarettát találtak. A megfigyelés egy teljes hónapig tartott, míg aztán a múlt héten csütörtökön reggel 6 órakor a szatmári szervezett bűnözés elleni igazgatóság munkatársai, a máramarosszigeti határőrök, a Bihar, Temes és Kolozs megyei kollégáikkal együtt nem kevesebb mint 51 címen tartottak rajtaütésszerű házkutatásokat. Az akció során több mint 55.000 csomag ukrán eredetű zárjegy nélküli cigarettát, különféle dokumentumokat és egyéb nyomozati anyagokat, mobiltelefonokat, telefonkártyákat, komoly pénzösszegeket, illegálisan tartott fegyvereket és drogokat is találtak. Több mint 40 embert hallgattak ki a szatmári szervezett bűnözés elleni igazgatóság székhelyén, akik közül öten Bihar megyeiek. A negyven személy közül tizenkettőt őrizetbe vettek, 7 személy esetében pedig előzetes letartóztatást javasoltak. Végül csak egy elkövetőt, egy jelenleg Hegyközpályiban lakó volt szatmári rendőrt helyeztek 30 napos előzetesbe, a másik hat csempészt 60 napra igazságügyi ellenőrzés alá vonták. Ez utóbbiak között szerepel egy Bihar megyei férfi is, akit már korábban is elítéltek hasonló bűncselekmények miatt. A mostani ügy nyomozása közben kétszer kapták el az illetőt, egyszer május 2-án, Nagyváradon, egyszer pedig júniusban Élesden. Mindkét esetben nagy mennyiségű cigarettát találtak nála.

Vezető beosztásban

A volt rendőr, aki 30 napos előzetesbe került, a szatmárnémeti rendőrségnél vezető beosztásban teljesített szolgálatot. 2009-ben távolították el az intézményből, amikor szintén cigarettacsempészési ügybe keveredett. Akkor négy éves szabadságvesztésre ítélték. Büntetésének letöltése után költözött Bihar megyébe, Hegyközpályiba, de problémái itt is akadtak: 2017-ben ittas vezetés miatt több ezer lejes bírság megfizetésére kötelezték, jogosítványát pedig érvénytelenítették. Ő azonban továbbra is volán mögé ült, míg a tavaly lövések leadásával állították meg őt a rendőrök Szatmáron, mivel nem állt meg a jelzéseikre. Ekkor újabb büntetőeljárási indult ellene, ami a mai napig folyamatban van.

Címkék: ,