Volt egyszer egy Érmellék…, hatodszor

Volt egyszer egy Érmellék…, hatodszor

Bihar megye – Hatodik alkalommal látja vendégül a székelyhídi református egyházközség a Volt egyszer egy Érmellék elnevezésű keresztény ifjúsági tábor határon belüli és túli lakóit.

A tábor neve kicsit nosztalgikus, hiszen arra a sok vízű, gazdag élővilágú, zúgó sású Érmellékre emlékeztet, melyet az előző rendszer tönkretett, és melyet legalább emlékükben meg kell őrizniük a fiataloknak, hiszen a mai Érmellék már nem azonos az egykorival, mondta a házigazga Gavrucza Tibor. Székelyhíd lelkészétől megtudtuk, mintegy 70 főt látnak vendégül ezen a héten Ceglédről és Enyingről (Magyarország), illetve Érbogyoszlóról, Érmihályfalváról, Biharfélegyházáról, Margittáról, Diószegről, Apátkeresztúrról, és természetesen Székelyhídról.

Együtt a táborban

Utóbbit azért kell kiemelni, mert a helyi résztvevők is az egyház Ifjúsági Központjában laknak e héten, hiszen „együtt tábor igazán a tábor”. A programban szerepel kerámiázás, festés, gyékényfonás, gyöngyfűzés, citerázás, valamennyi foglalkozás szakavatott irányítók felügyeletével, a tábor eseményeit pedig saját újságban örökítik meg. (Tavaly is hasonlóan tettek, abból „nőtt ki” a Mécses nevű gyülekezeti lap.) A hitéletet a reggeli áhitatokon, illetve azokon az előadásokon erősítik, melyek témája József: „És az Úr Józseffel vala” (1. Mózes, 39.2).

A holnap ma kezdődik

„Azért fontos hangsúlyozni, hogy keresztény ifjúsági táborról van szó, mert sajnos a keresztényi értékek is ugyanolyan veszendőben vannak, mint a természeti értékek, és ha vannak úgynevezett piros könyves (védett, kihalás által veszélyeztetett – szerz. megj.) élőlények – például a lápi póc az Érmellékről – , akkor bizony vannak »piros könyves« keresztények is, akik csak nevükben azok. Az újraépítkezést pedig a fiatalokkal kell kezdeni, hiszen ma kezdődik a holnap”, nyilatkozta a tábor céljáról Gavrucza Tibor.

Rencz Csaba