Voksolási manipulációról és új településekről Bihar megyében…

Akt.:
Voksolási manipulációról és új településekről Bihar megyében…
© Csomortányi István, az EMNP megyei önkormányzati jelöltlistájának vezetője (jobbra), valamint Varga Csaba, megyei önkormányzati képviselőjelölt. A szerző felvétele.
Kifejezetten kampányfogás csak, hogy a PNL Szentmártonban érvénytelenítette a Váradba való beolvadási referendumot, épp Bolojanék érdeke ez. Így gondolja az EMNP, amelynek képviselői terveikről is szóltak.

Új, kisebb településeket hozatna létre az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), ha az önkormányzati választáson sikerrel szerepel a Bihar megyei településeken. Ezt mondta kedden sajtótájékoztatón Csomortányi István, a Bihar megyei szervezet elnöke, a megyei önkormányzati listájuk vezetője, valamint Varga Csaba, az 5. helyre rangsorolt megyei önkormányzati képviselőjelölt. A tájékoztató témája a megyei program további részleteinek bemutatása volt, ennek kapcsán tértek ki erre. Mint Csomortányi István elmondta, az 1966-os, Ceasusescu-féle közigazgatási átszervezés él most is, és akkoriban a magyarságnak kedvezőtlen módon hoztak létre összevonásokkal községeket, amelyek amúgy is túl nagyok. Ezért az EMNP, ha erőt adnak neki a választók a június 5-i önkormányzati választáson, a megyénkben kisebb, általában 2000 lékelszámú településeket hozatna létre. Szerintük a legrosszabb a helyzet Székelyhídon, ahol 13.000 ember él, és egy 7500 lelkes kis város, meg 5 falu van összevonva. Itt két külön községet alapíttatnának ezeket Csokaly és Nagykágya, illetve Szentmiklós és Érköbölkút alkotná. A másik terv, hogy a most román többségű Erdőgyarakon szétválasztanák Illyét és a magyar többségű Gyarakot és Mezőbajt. Szintén változtatnának Nagyürögdön, amit most 7 falu alkot: itt Váradles, Biharsályi és Váradpósa alkotna egy új települést. Csomortányi hozzátette: minden nemcsak a magyaroknak jó, hanem a románoknak és a romáknak is, mert könnyebb és egyszerűbb lesz a közigazgatás. Ugyanakkor az is a terveik között van, hogy a községek falvaiban az önkormányzatok tartsanak fenn irodákat, ahol hetente többször legyen ügyintézési nap.

Más tervekről

Varga Csaba, aki építész és hobbihegymászó is, azt emelte ki: az EMNP bevezetné, hogy a megyében a fiatal házasok kapjanak 850 négyzetméteres telkeket, a metropolisz övezetben, és kész lakásterveket is, hogy építkezhessenek. 18-35 év lenne a korhatár, és 10 évig nem adhatnák el a telket és a lakást. Kiterjesztetnék ugyanakkor a magyarországi CSOK-ot ide is, aminek révén 20 millió forintot kaphatnak építésre az érintettek.

Ami a turizmust illeti, Varga szerint a megyében a román mellett magyarul is fel kell tüntetni a turistáknak szóló infókat a látogatottabb helyeken, főleg, hogy a turisták 75%-a Magyarországról jön ide. Kérdésünkre azt mondta, ehhez nem kell az adott önkormányzatok engedélye, mert a turistajelzéseket és tájékoztató táblákat a hegyimentők kezelik, velük kell csak letárgyalni. Ugyanakkor büntetések emelésével szorítaná vissza a folyószennyezéseket és felújíttatná a révi Zichy Ödön-menedékházat. Csomortányi hozzátette: a folyóvizeink szennyezéséért nemcsak azok a falusiak felelősek, akik régi szokás szerint oda hordják a szemetet, „hanem a Körösök Vízügyi Igazgatóság is, amelyik kérkedik fölösleges projektekkel, nagyon szereti a sok millió eurós támogatású munkákat, átláthatatlan és fölösleges beruházások révén forgatja a pénzt, például a Kis Körös és a Kösmő patak medrében dolgozva, ahelyett, hogy a fő folyók medreit tisztítaná, amelyek mára sokfelé szeméttelephez hasonlítanak”.

„Trükközés”

Ha már új településekről is szóltak az EMNP-nél, megkérdeztük, mi a véleményük arról, amit tegnap részletesebben megírtunk, nevezetesen, hogy miközben Váradon a PNL-s Bolojan tovább erőlteti a Szentmárton bekebelezéséről szóló referendumot, Szentmártonban a PNL-s tanács utolsó intézkedéseként érvénytelenítette az ott már számukra sikerrel zárult referendumot ugyanerről. Csomortányi István azt mondta, mindez csak kampánymanőver a PNL részéről, csupán trükközés. Szerinte ugyanis arra hajtanak, hogy most Szentmártonban jó eséllyel azt választják polgármesterré a jövő hónap 5-i önkormányzati voksoláson, aki ott immár Szentmárton függetlenségét hangoztatja a kampányban, és ez a PNL-s lesz – közben meg a szintén PNL-s Bolojan (ha az Alkotmánybíróság el nem meszeli) Váradon lezavarja az egyesülési népszavazást, és végül egyesülés lesz mégis. Csomortányi szerint tehát a PNL épp ellenkező kommunikációval akar nyerni a két településen, hogy aztán mégis megpróbálják a fúziót is. Tehát szerint sima választási manipuláció zajlik. Ugyanakkor jelezte: a közigazgatási bíróságra is kerülhet az ügy, mert a törvényben ugyan nincs megszabva, meddig érvényes egy népszavazás eredménye, de ugyanúgy az sem, hogy egy helyi tanács (ld. a szentmártoni) csak úgy érvényteleníthetné azt egyszer csak. Ezért lehetséges, hogy a PSD-s támogatottságú prefektus még beleszól a PNL-sek összetett terveibe, és vagy törvénytelennek nyilvánítja a szentmártoni érvénytelenítést, vagy bíróságra küldi azt a döntést.

Szeghalmi Örs