Vokál-szimfonikus hangverseny

Varvari Gabriella
Varvari Gabriella
A Nagyváradi Állami Filharmónia csütörtök este 7 órakor kezdődő, az Enescu-Bartók teremben zajló idei utolsó vokál-szimfónikus hangversenyét a karácsony és az ünnepvárás fémjelzi.

 

Ebből az alkalomból egy nagyszabású barokk oratorikus művet tűztek műsorukra, a minden idők legnagyobb zeneszerzőjeként számon tartott Johann Sebastian Bach (1685–1750) által komponált Karácsonyi oratóriumot, ennek első három kantátáját, melyek közvetlenül kapcsolódnak Krisztus születésének ünnepköréhez. A zenemű egyébiránt 2003 óta nem hangzott el a Filharmónia színpadán.

A meghívott szólisták egytől egyig az ország élvonalába tartozó, külföldi színpadokon is elismert oratorikus és opera-énekhangok: Cristina Oltean – Aradról, jelenleg a Kolozsvári Filharmónia énekművésze, több hazai opera és filharmónia meghívottja; a nagyváradi Varvari Gabriella, a Temesvári Opera elismert szólistája; a marosvásárhelyi származású, nemcsak Magyarországon, de idehaza is aktívan szereplő Szerekován János, valamint Dan Patacă, aki szintén a Temesvári Opera énekművésze. A koncert dirigense az intézmény állandó karmestere Romeo Rîmbu. Az előadó-apparátus ezúttal is a Filharmónia Énekkarával egészül ki, akiket ismét Lászlóffy Zsolt karigazgató készített fel.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy az újévi hangversenyekre 2013. január 10-én, csütörtökön és január 11-én, pénteken kerül majd sor, egyaránt 19 órától szintén az Enescu-Bartók teremben, a bérletek pedig a január 10-i koncertekre érvényesek.

Címkék: ,