Vokál-szimfonikus hangverseny

A csütörtöki hangversenyen fellépő művészek Jankó Zsolt karmesterrel és Tódor Albert igazgatóval. Fotó: Alexandru Niţescu
A csütörtöki hangversenyen fellépő művészek Jankó Zsolt karmesterrel és Tódor Albert igazgatóval. Fotó: Alexandru Niţescu
A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertjét október 27-én, csütörtökön 19 órától tartják az Enescu-Bartók hangversenyteremben.

A Nagyváradi Állami Filharmónia következő koncertjén a versenymű mellett egy vokál-szimfonikus mű is felcsendül. Samuel Barber Hegedűversenyét, op. 14 1939-ben komponálta. Barber zenéjét hibátlan formaérzék, takarékosan alkalmazott eszközök, logikus felépítés, elsősorban azonban áradó líraiság jellemzi, ami miatt gyakran neoromantikusként is kategorizálják, e tekintetben dallami invenciójával a 20. század egyik kiemelkedő mestere volt. A hegedűverseny avatott tolmácsolására minőségi garancia Artur Kaganovskiy hegedűművész. Mesteri diplomáját a New York-i The Julliard School növendékeként szerzi meg. 2007-ben a Carnegie Hall Isaac Stern termében debütál a New York Philharmonic és Metropolitan Opera Orchestra közreműködésével. Az elmúlt három évben több, mint 70 koncertet tartott, egy igen széles repertoárral. Kaganovskiy egy Guarnieri hegedűn játszik, mely a híres Jascha Heifetz hegedűművészé volt, és amelyet 15 évig a New York-i Metropolitan Múzeumban állítottak ki.

Stabat Mater

A koncert második részében elhangzó mű Gioacchino Rossini Stabat Mater című miséje. 1831-ben, egy spanyolországi útja alkalmával egy gazdag madridi nemes, Don Manuel Fernandez Varela egy Stabat Mater kompozíciót rendelt tőle. A zeneszerző először határozottan visszautasította a megbízást. Számára Pergolesi Stabat Matere jelentette a középkori, Jacopone da Todinak tulajdonított szöveg tökéletes megzenésítését, s nem akarta vállalni az esetleges összehasonlítást. Végül azonban engedett Varela kérésének, egy feltétellel: a mű nem jelenhet meg nyomtatásban. A koncert karmestere a filharmónia állandó dirigense, Jankó Zsolt, aki egyszersmind a Kolozsvári Magyar Opera karmestere, illetve a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens-karmestere is. A négy énekes szólistát, vegyeskart és zenekart felvonultató remekműben ezúttal ismét Lászlóffy Zsolt felkészítésében lesz hallható a Filharmónia Énekkara. A meghívott énekes szólisták nemcsak idehaza, de nemzetközi koncertszínpadokon is bizonyították szakmai rátermettségüket: Rodriguez-Boronkai Dalma szoprán (Amerika), Veress Orsolya mezzoszoprán, Pataki Adorján tenor (a kolozsvári Magyar Opera szólistái) és Iustinian Zetea basszus (a Bukaresti Nemzeti Opera szólistája).