Vladescu: félő, hogy Romániának pénzt kell visszafizetnie Brüsszelnek

Románia “arra ébredhet”, hogy pénzt kell visszafizetnie Brüsszelnek, mivel az európai uniós támogatásokért folyamodók közül sokan nem becsületesek – jelentette ki Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter pénteken.

A politikus egy Bukarestben szervezett tanácskozáson arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy alaposan válogassák meg, kinek az uniós pályázatát hagyják jóvá, hiszen amennyiben szabálytalanság történik a pénzfelhasználásban, nem lehet megúszni a büntetést. Rámutatott: az Európai Unió felülvizsgálata nyomán Románia bármikor “arra ébredhet”, hogy pénzt kell visszafizetnie Brüsszelnek az európai közösség pénzeinek szabálytalan felhasználása miatt.
    Arra biztatta ezért az illetékeseket, hogy a megelőzés érdekében minden olyan szabálytalanságot jelentsenek, amelyekről az európai pénzek megpályázása és felhasználása során tudomást szereznek. “Mondjanak neveket és helyszínt, hogy keményen eljárhassunk a csalókkal szemben” – mondta Vladescu, hozzátéve, hogy Romániának most az elsődleges célkitűzése az uniós támogatások minél nagyobb arányú felhasználása. A pénzügyminiszter szerint Romániát jelenleg nem fenyegeti az a veszély, hogy elveszít uniós támogatást, annak ellenére, hogy a rendszer nehézkesen működik a bürokrácia miatt.
    Emil Boc román miniszterelnök február elején azt mondta, hogy Románia az idén várhatóan 4,3 milliárd eurót hívhat le a rendelkezésére bocsátott európai uniós pénzekből. Romániának most azért fontos az uniós pénzek felhasználása, mert a nemzetközi válság a román gazdaságot is sújtotta, ezért az idei állami költségvetésben kevés pénz van az infrastrukturális beruházások elvégzésére. Számos román gazdasági szakember úgy véli, hogy az idén az uniós pénzek jelenthetik a gyatra romániai infrastruktúra számára a mentőövet.
    Románia az Európai Uniónak a 2007 és 2013 közötti pénzügyi költségvetéséből összesen 30 milliárd euró uniós támogatást hívhat le.