Vlad Voiculescu: Megfelelő tájékozódást követően a szülőknek jogukban áll majd elutasítani gyermekük beoltását

Vlad Voiculescu: Megfelelő tájékozódást követően a szülőknek jogukban áll majd elutasítani gyermekük beoltását
Az oltásokat szabályozó, készülő törvény nem kötelezi a szülőket arra, hogy oltassák be gyereküket, de büntetést helyez kilátásba arra az esetre, ha nem tájékozódnak megfelelően, mielőtt elutasítják a vakcina beadását – nyilatkozta pénteken Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a jelenleg az engedélyezési szakaszban levő jogszabály egyrészt megteremti a törvényi keretet arra, hogy minden vakcinából állandó jelleggel legyen készleten egy bizonyos időre elegendő mennyiség, másrészt pedig jól elhatárolja minden érintett hatóság – a családorvosok, az oltásokért felelő megyei bizottságok, az egészségügyi minisztérium és a többi illetékes intézmény – felelősségi körét.

A miniszter ugyanakkor kiemelte: a tervezet azt is leszögezi, hogy az oltások esetleges mellékhatásaiért a szaktárca vállalja a felelősséget, a szülökre vonatkozóan pedig előírja, hogy kötelességük alaposan tájékozódni, mielőtt úgy döntenek, nem adatják be gyermeküknek a vakcinát.

“A tervezet értelmében a szülőknek jogukban áll elutasítani gyermekük beoltását, erre azonban csak azt követően kerülhet sor, hogy alaposan tájékozódtak ezzel kapcsolatban. A törvény kötelezni fogja tehát a családot az alapos tájékozódásra. (…) Büntetéseket is előír a tervezet, ezek azonban kizárólag a tájékozódási kötelezettség elmulasztására vonatkoznak” – fogalmazott Vlad Voiculescu.

AGERPRES/(RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro