Vízügyi befektetésekről egyeztettek

Vízügyi befektetésekről egyeztettek
Az elmúlt napokban nagyobb szabású vízügyi megbeszélés zajlott a Körösök Vízügyi Igazgatóság székhelyén- tájékoztatta szerdán portálunkat Pásztor Sándor műszaki igazgató.

A házigazda intézmény vezetői mellett jelen voltak a debreceni Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) és a gyulai Körösök Vízügyi Igazgatóság (KÖZIVIG) irányítói, a romániai Környezetvédelmi Minisztérium vezérigazgatója, az Országos Hidrológiai Igazgatóság vezetője, valamint az Országos Vízügyi Diszpécserszolgálat igazgatója. A tanácskozás fő tárgya a Körös-pályázatok előkészítése volt az elkövetkezendő időszakra.
Rehabilitálni szeretnék a Szalárd és Tóttelek közötti három víztározót- a Borjút, a Csillagost és a Papok tavát-, vagyis rendbe teszik majd a gáttestet, és egy gátőrházat építenek majd. A másik projekt keretében a Berettyó töltéskoronáját próbálják majd a Nagyvárad- Szatmárnémeti híddal (ez Tamáshida közelében van) a határszélig leaszfaltozni, hogy lehessen közlekedni rajta. A harmadik tervük, amelyikről meg sikerült egyezniük, a Fehér Körösnél, Varsándon egy gátőrház építése. Ezeken kívül még arról is megállapodtak, hogy különböző intervenciós anyagokat fognak közösen beszerezni, mint például mobil szivattyútelepek, csónakok, vagy olyan szerverek, melyek segítik a két ország közötti adatátvitelt árvíz esetében.
A projekteket előkészítették, és reményeik szerint mivel a bukarestiek is egyetértettek a közös tervekkel, a közeljövőben engedélyezik. Ezeket részben európai uniós finanszírozással szeretnék megvalósítani, a többit pedig állami támogatással. A beruházások becsült összköltségvetése 4,5 millió euró.

Ciucur Losonczi Antonius