Víztisztaságról és beruházásokról

Bihar megye – Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Ioan Oprean a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője megyénk vizeinek minőségéről és Lucia Varga környezetvédelmi államtitkár a Bihar megyei beruházásokról.

Az Európauniós szabályozók minden tagállamnak kötelezővé teszik, hogy 2015-ig a területükön lévő vizek minősége I-es, vagy legalább II.-es minőségű, jó legyen. Bihar megyében ez  99 szzáalékban megvalósítható, sőt sok helyen máris megfelel ennek a minősítésnek. Az első negyedévben 16 folyószakaszon követték figyelemmel a víz minőségét, közülük 7 megfelelt a II. minőségi követelménynek, vagyis jónak mondható, 9 pedig nagyon jónak, I-es minőségűnek mondható. Ez utóbbit Belényesújlaknál, Sonkolyosnál Tenkénél, Szentmártonnál, Körösszegnél és másik négy település közelében mértők, főleg a folyók felső szakaszán.

Vannak persze mikrobiológiailag fertőzött felszíni vizeink is, főleg a tisztítás nélkül beléjük engedett szennyvizek és illegális szmétlerakatok miatt. A Vízügi Igazgatróság ellenőrei a szennyvíztisztító állomásokat is ellenőrizték. Tizenegy esetben büntettek. Három szennyző forrás miatt összesen 7880,48 lej büntetést róttak ki, de az első negyedévi büntetések teljes összege meghaladja a 140.880 új lejt. A szennyvíztisztító állomások felújítására különös gondot kell fordítani. Nagyváradon a városi szennyvíztisztító telepen, meg a  Celestica cég ipari víztisztító telepén vannak jelenleg beruházások, illetve Vaskoszikláson és Nagyszalontán három cégnél is. Megyénkben négy vízügyi beruházást (mederszabályozás, gátépítés) adnak át az idén. Értékük eléri az 57 millió lejt. Valószínűleg ezeknek is köszönhető, hogy Bihar megyében többször is volt narancssárga jelzés, de az árvízkároktól megmenekültünk.

Lucia Varga államtitkár a minisztérium által finanszírozott projektekről beszélt. Megyénkben jelenleg 22, a korábban megkezdett nagyváradi és érmihályfalvi beruházáéssal együtt 24 ivóvíz és csatornaépítési beruházás van folyamatban összesen 526 millió új lej értékben, melyből 170 millió lej egyedül Nagyváradra esik. Ez évre 27,5 milliót kapott Nagyvárad ivóviz és szennyvízcsatornahálózat bővítésre, de ebből ezideig csak 2,8 millió lejt számoltak el, ami azt jelenti, hogy ennyi értékű munkát vélgeztek el. A szalontai, érmihályfalvi és révi polgármester az államtitkár szerint aktívabb, mint a nagyváradi. Ezeket a beruházásokat 2009-ben át kell adnni. Váradon a tavaly év végén állatkertbővítésre adott 17,4 millió lejt sem sikerült még felhasználni, sőt még az egyezményt sem kötötték meg a minisztériummal. Országszerte mindössze 3-4 város kapott pénzt állatkertbővítésre. A szennyvíztisztító telep korszerűsítésére 42 kilóméternyi csatornahálózat felőjítására, kiterjesztésére 45 millió lejt kap Nagyvárad 2009-től EU alapokból. Parkosításra is van pénz. Nagyvárad Polgármesteri Hivatala két projektet is benyújtott, de sajnos egyik sem volt nyerő, mert nem tudták bizonyítaani a terület tulajdonjogát. Megyénkben 4 település, köztük Érmihályfalva kapott erre pénzt. Az autótulajdonosoktól beszedett környezetsszennyezési illetékből a minisztérium fel szándékszik újítani a városok közszállítási vállalatainak kocsiparkját, pontosabbana ebből támogatnák a felújítást, és hozzáfognak a leromlott területek erdősítéséhez szintén az illetékből, mondta Lucia Varga államtitkár.

Albert Ferenc