Vizsgálják Nagyvárad uniós projektjeit

Vizsgálják Nagyvárad uniós projektjeit
Várad ellen 56 millió lejt érintő korrekciós eljárás zajlik a 2007–2014 közötti uniós költségvetési ciklusban lebonyolított projektek gyakorlatba ültetése során felfedezni vélt szabálytalanságok miatt.


A város elleni ún. korrekciós eljárásokról Mircea Mălan alpolgármester számolt be pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, jelenleg a 2007–2014 közötti uniós költségvetési ciklusban megvalósított projektek kivizsgálása történik. Mint megtudtuk, a város az említett költségvetési ciklusban összesen ötvennégy projektet valósított meg valamivel több mint egymilliárd lej értékben. Ezek közül tizenhét projekt esetében zajlik vizsgálat feltételezett szabálytalanságok miatt, ezeknek az összértéke 56 millió lej. Mălan beszámolt arról, hogy a város mind a tizenhét esetben fellebbezett, három per már le is zárult, és mindhárom esetben az önkormányzat javára döntött a bíróság, azaz az 56 millió euróból máris le kell vonni 8,4 millió lejt, amit a városnak már biztosan nem kell visszafizetnie. A három per közül kettő az akvapark megépítését érintette, egy pedig a tömbházak hőszigetelési rendszerének felújítási projektjére vonatkozott.

Mindent vissza

A még vita tárgyát képező korrekciós eljárások közül kétség kívül a legnagyobb értékű tétel a fejlesztési és regionális fejlesztési minisztérium által indított eljárás a váradi Viva Anima központ megvalósítása kapcsán. A minisztérium két hete értesítette a váradi önkormányzatot arról, hogy megítélése szerint a város vissza kell fizesse a projekt keretében kapott teljes támogatást, azaz 1,7 millió eurót, mert kivitelezési projektként hirdette meg a beruházást, holott a minisztérium szerint az valójában beszerzési és szolgáltatási projekt volt, és emiatt más típusú közbeszerzési eljárás keretében kellett volna lebonyolítani. Mint arról annak idején beszámoltunk, a Viva Anima projekt keretében a váradi Gavril Curteanu kórházban kialakítottak egy szív- és érkezelő központot, ahol egy modern angiográfot is üzembe helyeztek. Mălan elmondása szerint a projekt keretében a legnagyobb értéket az angiográf beszerzése jelentette, de építési munkálatok, illetve a központ kialakításának a megtervezése is szerepelt a versenykiírásban, vagyis nem lehet pusztán felszerelési és beszerzési projektről beszélni. Mălan elmondása szerint a projekt anyagi értékének mintegy hetven százalékát képviselte a beszerzés, a fennmaradó harminc százalék építkezéssel járó kivitelezési költség volt. Kiemelte, hogy a projekt összköltségvetése 2,1 millió euró volt, de csak 1,7 millió eurót érint a korrekciós eljárás, mert a fennmaradó költség a város önrésze volt. Mircea Mălan hangsúlyozta, hogy az önkormányzat álláspontja szerint helyesen jártak el, és a pályázat megvalósítását felügyelő testület sem talált semmi kivetnivalót a megvalósítás során. Kérdésünkre válaszolva az alpolgármester elárulta, hogy ez a legnagyobb összegű korrekciós eljárás Váraddal szemben, egyben mind ezidáig az egyetlen is, amelyben a támogatás teljes összegét visszakérik. Viszonylag jelentős összegű, 1,1 millió lejes korrekciós eljárás zajlik a város ellen a nagyváradi vár felújítása kapcsán felfedezni vélt szabálytalanságok miatt is, itt is a közbeszerzés kapcsán találtak kivetnivalót, illetve abban, hogy a város olyan munkálatokat is elvégzett, amelyek nem voltak benne az eredeti tervben. Kisebb tételek visszafizetését kérik még az önkormányzattól többek között a Partenie Cosma iskolakomplexum építésére, a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium felújítására, valamint a tömbházak hőszigetelési rendszerének a megújítására kapott uniós támogatásokból.

Pap István