Vizsgálják a földcsuszamlás okát

Vizsgálják a földcsuszamlás okát
Nagy kiterjedésen megmozdult a föld a nemrégiben felújított nagyváradi Kálvária (Gomba) dombot, tönkretéve a dombra felvezető sétány és a közművek egy részét.


Közvetlenül a Kálvária domb felső részébe beépített vendéglátóipari egység alatt történt a földcsuszamlás, a domboldal mintegy hetven méternyi hosszúságban csúszott meg szombatról vasárnapra virradó éjszakán, emiatt nagy részén tönkrementek az elektromos és vízvezetékek, a sétányok, a sánckasok ledőltek, vagyis gyakorlatilag használhatatlanná vált a sétány, és maga a domboldal is balesetveszélyes lehet, hiszen további földcsuszamlások történhetnek. A nagyváradi önkormányzat már október végén lezárta a domboldalt, de azóta nem történt érdemi munka ott. Mircea Malan, Nagyvára dalpolgármestere lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy egy szakvizsgálatot rendeltek el a földcsuszamlás okainak kivizsgálására. Azt nem tudta megmondani, mikorra várhatók a vizsgálat eerdményei, csak annyi bizonyos, hogy a munkálatokól teljesen független szakembert kérnek fel a jelentés elkészítésére. Az alpolgármester hozzátette, hogy eddig is voltak földmozgások, és minden bizonnyal a jövőben is lesznek, éppen ezért kell pontos választ kapni arra, hogy mi is volt a mostani földcsuszamlás oka, hogy annak megfelelő megoldást találjanak a problémára. Mircea Malan megjgyezte, hogy a munkálat garancia alatt van, amiből az következik, hogy a javítási munkálat nem jelent pluszköltséget a városnak, ugyanakkor Malan nem tartotta kizártnak azt, hogy tervezési-, illetve kivitelezési hibáról van szó.

Egyik oldalról lezárva

Marius Mos, a nagyváradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek igazgatóságának vezetője a sajtónak nyilatkozva elárulta, hogy a kolozsvári Florian Roman professzor fogja elvégezni a szakvizsgálatot. Hozzátette, hogy a domboldalt lezárják a látogatók előtt az Olteniei utca felőli oldalról, vagyis az ott felépített gyalogos hídon nem lehet megkozelíteni a domboldalt, viszont a vendéglátóipari egység nyitva marad, amelyet a Kálvária (Graurilor) utca felől lehet megközelíteni. Mos hozzátette, hogy hamarosan felszedik és elszállítják a járólapokat, és mindazokat az infrastrukturális elemeket, amelyek még felhasználhatók. A Gomba domb felújításának kivitelezője az Abed Nego cég, a tervezője Daniel Tivadar volt. Az Európai Unió anyagi támogatásával megvalósuló kivitelezés költsége 1,9 millió euró volt.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .