Vizsgálat indulhat egy román zászlót eltávolító sepsiszentgyörgyi fiatal ellen

Vizsgálat indulhat egy román zászlót eltávolító sepsiszentgyörgyi fiatal ellen
Ügyészségi vizsgálat indulhat a román nemzeti jelképek megsértéséért egy 15 éves sepsiszentgyörgyi fiatal ellen, aki szilveszter éjjel eltávolított és árokba dobott egy román zászlót a várossal szomszédos Előpatakon – adta hírül a maszol.ro hírportál.

A kolozsvári magyar internetes lap csütörtöki beszámolója szerint a fiatal több társával egy előpataki (Valcele) magánházban szilveszterezett. A román zászló, amit levett a helyéről, az egyik út menti villanyoszlopra volt kitűzve.

A Kovászna Megyei Rendőrkapitányság honlapjára feltett közlemény szerint az előpataki rendőrök január 7-én kezdték vizsgálni az új év első órájában történt esetet, s az ügyet – a nemzeti jelképek megsértése jogi kategóriájába sorolva – átadták a sepsiszentgyörgyi városi ügyészségnek.

A román büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezése értelmében hat hónaptól három évig terjedő börtönnel büntetendő minden olyan megnyilvánulás, amely Románia jelképeinek a megvetésére utal.

Székelyföldön a Ponta-kormány megalakulása után éleződött ki konfliktus a nemzeti jelképek kapcsán. A kormány helyi képviselői perek sorozatát indították azok ellen a polgármesterek és intézményvezetők ellen, akik kitűzték a középületekre a székely vagy a magyar zászlót. A magyar jelképek elleni hatósági intézkedések dacreakciót váltottak ki a helyi többséget képező magyar közösségben.

Január elseje óta a román média tág teret szentel a sepsiszentgyörgyi vélt románellenes megnyilvánulásoknak, amit Antal Árpád, a város polgármestere hétfőn egy küszöbön álló döntés hangulati előkészítésének nevezett. “Valakik készülnek valamire” – nyilatkozta az MTI-nek a polgármester.