Vizsgálat indul a román külügyminiszter cigányellenes kijelentése miatt

Cigányellenes etnikai diszkrimináció vádjával bepanaszolták a román külügyminisztert a román országos diszkriminációellenes hivatalnál, adta hírül kedden a Realitatea román hírtelevízió. A panasztevő, a Romani Criss roma jogvédő szervezet azt kifogásolja, hogy Adrian Cioroianu külügyminiszter egy rablógyilkosság roma gyanúsítottjával kapcsolatban általánosító kijelentést tett.

Az ügy háttere az, hogy október 31-én Milánóban egy román állampolgár kirabolt és bántalmazott egy 47 éves olasz nőt, aki pár nap múlva belehalt sérüléseibe. A gyanúsított roma férfi csak a rablást ismerte el, a gyilkosságot nem. A román külügyminiszter ezt követően úgy nyilatkozott, hogy az ilyen bűnözőket az egyiptomi sivatagba kellene deportálni, munkatáborba.

Cioroianu három nap elteltével elnézést kért nyilatkozatáért, de kilenc véleményformáló civil szervezet és több ellenzéki politikus is lemondásra szólította fel. Csatlakozott a lemondást követelőkhöz a náciüldöző Wiesenthal Központ, kiemelve, hogy a miniszter ötlete a zsidók II. világháborús deportálására emlékeztet. A román külügyminisztert és a roma szervezetet csütörtökön, a közös magyar-román kormányülést követően hallgatja meg a diszkriminációs esetek kivizsgálását végző intézmény.