ERDON Helyi hírek

2007.11.09. 19:27

Csődbe jutó vállalkozások

<p>Szatmár megye - A szakemberek véleménye szerint egyre több kisebb–nagyobb vállalat mond csődöt a nem megfelelő reklámkampány miatt. Megyei szinten eddig 10 444 cég zárta be kapuit.</p>

Egyre több kis– és középvállalat mond csődöt, amióta Románia csatlakozott az Európai Unióhoz. A 2006–os év országos szinten 50 000 vállalatnak hozta el az utolsó munkanapot, legtöbbjüknek azért, mert nem feleltek meg az európai normáknak. A gondot fokozza, hogy az elmúlt évben Romániában csupán 33 ezer új céget jegyeztek be. Szatmár megyei viszonylatban is elég rosszak a mutatók, tavaly 2 316 céget jegyeztek be, amelyből még ugyanabban az évben 53 fel is adta a küzdelmet. Megyénkben a legtöbb cégbezárásra 2005–ben került sor, amikor 3 156 vállalkozó vonult vissza.

A Kis– és Középvállalatok Országos Bizottsága azon a véleményen van, hogy az elkövetkezendő években a csődbejutó vállalkozások száma legkevesebb 10%–kal több lesz, mint az elmúlt évben. A statisztikai adatok szerint megyénkben 1990–től 2007. szeptember 30–ig összesen 28 184 vállalkozást jegyeztek be, azonban a csődbe jutott cégek száma elérte a  10 444–et. A szakemberek véleménye szerint a csődbe jutott vállalkozások többsége nagy valószínűség szerint a nem megfelelő reklám miatt bukott meg, ugyanakkor azok a cégek, amelyek nem fordítanak elegendő összeget modern felszerelések vásárlására — nem lesznek hosszú életűek.

Gugulya–Hégető Lóránd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!