Vízdíj-támogatást javasol az RMDSZ

Kirei Melinda helyi tanácsos
Kirei Melinda helyi tanácsos
A Helyi Tanács RMDSZ-frakciója egy olyan javaslatot készül előterjeszteni, mely szerint a helyi költségvetésből járuljanak hozzá a kis jövedelemmel rendelkezők vízdíjának kifizetéséhez.

A javaslat előzményeiről Kirei Melinda helyi tanácsos tájékoztatott. Mint elmondta, nemrég módosult a vízszolgáltatás törvénye, s a módosításokat tartalmazó július 27-i 215. sz. törvény szerint lehetőség van arra, hogy a helyi költségvetésből havi támogatásokat nyújtsanak a vízdíj kifizetéséhez azoknak a családoknak, illetve egyedülálló személyeknek, akik esetében az egy főre eső nettó jövedelem nem éri el az országos bruttó minimálbért. E mellett a Helyi Tanács júliusi határozata szerint meg is drágult a vízdíj, augusztus elsejétől kezdődően az eddigi, köbméterenkénti 3,49 lej helyett 3,6 lej lett. Az RMDSZ-frakció azt javasolja, hogy a támogatást a maximális, napi, egy főre eső 75 liter vízre adják.

Számít

A törvény egyúttal lehetőséget biztosít arra, hogy a segélynyújtáshoz a fűtési segély megállapításához kidolgozott határértékeket, arányokat használják fel, tehát a gyakorlatba ültetés sem lenne nehéz, tette hozzá Kirei Melinda. A javaslatot a napokban nyújtják be, hogy az augusztus végi helyi tanácsi ülésen szavazhassanak róla. Azt szeretnék, ha szeptember elsejétől gyakorlatba ültetnék.

A helyi tanácsos számításokat is végzett: tavaly Nagyváradon 1139 család részesült fűtési segélyben. Mivel az idén nőtt az országos bruttó minimálbér, valószínű, hogy nő azok száma, akik fűtési segélyre jogosultak – hiszen azok egy része, akik például tavaly valamennyivel többet kerestek a minimálbérnél és az egy főre eső nettó jövedelem meghaladta a felső határértéket, most jogosultakká válnak a segélyre. A számításokat így 1200, háromfős családra vonatkozóan végezte el – ezek alapján a költségvetésből évi 354.780 lejt kellene erre elkülöníteni, s egy háromfős családnak évi 295,6 lej támogatás jutna. „Nem egy nagy összeg, de a kis jövedelműeknek két-három lej is számít. Ezenkívül vannak olyan tulajdonostársulások, ahol egy-két család nem tudja fizetni a közköltségeket, s ezért az egész társulást büntetik. Talán kevesebb ilyen eset lesz majd” – mondta a helyi tanácsos, aki szerint, mivel a törvény lehetőséget biztosít rá, mihamarabb élni kell vele. A kérdésre, hogy szerinte hogyan fogadja majd mindezt Ilie Bolojan polgármester, a helyi tanácsos kifejtette: bízik benne, hogy segíteni akarja majd ő is ily módon a szükségben élőket.

Neumann Andrea