Víz alatti antarktiszi vulkánokat fedeztek fel brit kutatók

A kutatók összesen 12 vulkánt fedeztek fel a tengerfelszín alatt
A kutatók összesen 12 vulkánt fedeztek fel a tengerfelszín alatt
London, 2011. július 13., szerda (MTI) – Korábban ismeretlen víz alatti vulkánokat fedeztek fel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szakemberei az Atlanti-óceánban, a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget között Dél-Sandwich-szigetek környékén.

 

A kutatók összesen 12 vulkánt fedeztek fel a tengerfelszín alatt, némelyek magassága eléri a 3 kilométert. Öt kilométer átmérőjű krátereket is találtak, amelyek a vulkánok “beomlása” során képződtek, valamint 7 aktív tűzhányót fedeztek fel – olvasható a Science Daily (http://www.sciencedaily) tudományos hírportálon.

A kutatás segít megérteni, mi történik, amikor kitörnek vagy beomlanak a víz alatti vulkánok, amelyek potenciális szökőárveszélyt jelentenek.

A víz alatti aktív vulkánok ugyanakkor felmelegítik környezetükben az óceánt, kedvező létfeltételeket teremtve a tengeri élővilág számára.

“Nagyon sok mindent nem tudunk még a víz alatti vulkanikus tevékenységről, holott a jelek szerint folyamatosan kitörnek és +beomlanak+ a tengerfenéken működő vulkánok. A jelenleg alkalmazott kutatási technológiák immár lehetőséget adnak arra, hogy darabonként összerakjuk bolygónk evolúciójának történetét, ugyanakkor bepillantást engednek abba is, hogy a természetben lejátszódó folyamatok milyen veszélyt jelenthetnek a Föld legsűrűbben lakott térségeiben élő emberek számára” – hangsúlyozta előadásában Phil Leat, a BAS kutatója az Edinburghban rendezett nemzetközi antarktiszi földtani szimpóziumon.