Víz a rendszerben, zöld a Szilvásban

Víz a rendszerben, zöld a Szilvásban
Két újabb nagyváradi fejlesztésről számolt be hétfőn Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere. Termálvízről és zöldövezetről van szó.

 

Megkapta az engedélyt a szakminisztériumtól a nagyváradi önkormányzat arra, hogy uniós forrásokat igényeljen a város energiaellátó rendszerének korszerűsítéséhez. Ez azt is jelenti, hogy az EU mellett a kormány is vállalja a szükséges anyagi támogatást, utóbbi megadja a kellő önrészt. Az erről szóló okmányt Ilie Bolojan polgármesternek küldték meg, aki a részletekről hétfőn beszélt a sajtónak.

A Nufarul negyed lakóit érinti majd a 12 millió eurós befektetés, amelynek révén a termálvizet bevonják az energiaellátásba. 86%-ban ebből nyerik majd a fűtést és a meleg vizet a térség számára, ugyanakkor (csak télen) a maradékot földgázzal pótolják. Néhány nap alatt az önkormányzat megküldi a dokumentációt a szakminisztériumnak, majd jön a közbeszerzési eljárás a kivitelezők kiválasztására. A munkálatok várhatóan 27 hónapig tartanak. Kérdésre válaszolva Bolojan jelezte: nincs veszélyben a püspökfürdői tündérrózsa-állomány, amely nagyban függ a termálvíztől. „A kihasznált vizet ugyanis speciális eljárással vissza is juttatjuk oda, nem károsodik a környezet” – nyilatkozta.

Egy másik projekt kivitelezése már zajlik közben. A polgármester elmondta: „a Szilvásban történt fejlesztések miatt el kellett venni a lakosság által kedvelt zöldövezetből – ebből most visszajuttatunk”. Az önkormányzat felkérésére ugyanis a közelben működő vízmű átad egy területrészt, hátrább tolva a számára elkerített részt mintegy 350 méterrel. Így összesen egy hektárnyi új zöldövezet jön létre. Ennek kialakításán most dolgoznak. Közben az elkerített zónát – a vízmű telkén – erdősítik. Ilie Bolojan szerint „egyfajta piknikövezet jön létre az egy hektáron”. Ám hozzátette: „magát a szigorított pikniktörvényt amúgy Várad nem fogja alkalmazni, ez butaság, van fontosabb dolgunk is annál, hogy a zöldövezetekben húst sütögetőket büntessük”…

Szeghalmi Örs