Vitéz Mihály üzenete a mának

Bihar megye – Rendhagyó költészetnapi rendezvényre gyülekezett a nagyszalontai közönség csütörtök este a Magyar Házban. A helyi RMDSZ és az Arany János Művelődési Egyesület égisze alatt Meleg Vilmos előadóestjét tekinthették meg, Vitéz Mihály ébresztése címmel.

A termet zsúfolásig töltő közönséget Török László polgármester fogadta. A magyar nemzet számára több, a költészet, mint más népek számára, és különösen fontos az, hogy Nagyszalontán évről évre megemlékezzünk e fontos dátumra – mondta az elöljáró, majd színre invitálta Meleg Vilmos színművészt.

A műsorban Csokonai szerelmes versei, bordalai, vitézi költeményei váltották egymást, zenei aláfestéssel. Az előadás testközelbe hozta a költészetet, hiszen nem a színpad távolságából szóltak a verssorok, hanem egészen közelről, nem egyszer a közönség sorai közé sétálva hangoztak az ismert vagy kevésbé ismert rímek.

Végezetül Meleg Vilmos emlékeztetett arra, hogy Csokonai szavai, gondolatai évszázados távlatból sem veszítettek semmit érvényességükből, ma éppoly fontos az összetartás és összefogás, mint a szép vitézi években. Az est záró perceiben az előadóművész emelte poharát a jelenlévőkre, a sorsát bölcsen rendezni tudó magyarságra.

C. Patócs Júlia