Vitéz László, Bárány Boldizsár és a többiek

Vitéz László, Bárány Boldizsár és a többiek
A PMN keretében mindig kiemelt helyet foglalnak el a gyermekek és az ő szórakoztatásuk, a fesztivál–hétvégi, Kossuth–kerti programkavalkád mellett minden nap egy–egy izgalmas kalandra, azaz bábelőadásra is várják a kicsi (és miért ne, nagy) „pajtikákat”.

A bábszínpad a lehetetlenségek színpada – gyermekek fantáziája pedig nem ismer lehetetlent. Így aztán könnyedén összeér a kettő. Nézőként maguk a gyermekek is megelevenítik az élettelen tárgyakat, aktívan és szívvel–lélekkel részt vesznek az előadásban, hiszen számukra a bábszínház természetes közeg, ahol nagyon fontos plusz élményt nyújt a számukra az a komplexitás, amit a színek, formák, hangok harmóniája teremt – hősöket, alapigazságokat, erkölcsi normákat mutatva, látványban is feledhetetlen élményt adó, egyszerű és átlátható formában.
„…az az ismerős alak,
piros cipő, zöld kalap,
vállán uzsonnáskosár…
Tudod, hogy ki. Ugye, tudod?
Bárány Boldizsár.”
Igen bizony, a PMN első napján, augusztus 17–én délelőtt 11 órakor a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében Bárány Boldizsár, a másokkal mit sem törődő, tetteinek következményeire fittyet hányó, iskolakerülő, sőt hazudni és lopni sem átalló, vásott kisbárány várja a gyerkőcöket a szatmárnémeti Északi Színház Brighella Bábtagozatának előadásában – és természetesen az előadás végére Bárány Boldizsár eljut a keserves bűnbánatig, a szeretetteli együttérzésig, és hősies erőfeszítéssel jó útra tér. Szabó Magda műve sziporkázó ötleteivel, játékos rímeivel, kivált pedig a jó és rossz küzdelmének példázatos ábrázolásával régóta az „alapmesék” közé tartozik.
Kedden, augusztus 18–án délelőtt a pécsi Bóbita Bábszínház előadásában izgulhatjuk végig a templom egerénél is szegényebb asszony okos fiának kalandjait – aki olyan okos volt, hogy túljárt még az ördögök eszén is: elcsente legféltettebb kincsüket, a bűbájos lakatot. Jól is ment a sora ezután a szegény legénynek, még a király lányát is feleségül vette. Ám az ördög sosem alszik!
Nem kevésbé érdekes kalandok várják a gyermekeket szintén a pécsi Bóbita Bábszínház művészeinek jóvoltából augusztus 19–én, szerdán délelőtt sem. Mert mi lehetne a tökéletes születésnapi ajándék egy kávét és muzsikát kedvelő nagymama számára? Mondjuk egy zenélő kávédaráló! Ezt okosan kitalálta Vitéz Lackó és Paprika Jancsi– de sajnos a rettegett rabló, Torzonborz is szemet vet a csodás masinára, és rögvest el is rabolja. A furfangos Paprika Jancsi és jóbarátja, Vitéz Lackó Torzonborz nyomába erednek, hogy visszaszerezzék a nagymama ajándékát, de az akció nem úgy sül el, ahogy tervezték. Hőseinkre ezután nehéz feladatok várnak…Augusztus 20–án, csütörtökön Mézeskalács Úr interaktív, magyar és angol nyelven szóló meséje várja a kis nézőket, Danny Bain, a veszprémi kabóca Bábszínház tagjának előadásában, aki énekli – meséli – játsza a történetet. Ha a fiatal hallgatóság nem ért valamit, szerencsére tolmács is tud lenni egy személyben, és a mese végére kicsik és nagyok együtt fújhatják a fülbemászó dallamokat. Pénteken, augusztus 21–én délelőtt szintén Danny mesél – afrikai ritmusokra A fán lakó gyermekekről. A veszprémi Kabóca Bábszínház nem mindennapi zenés, interaktív mese–előadásához Danny Bain az Egyesült Államokból repült Magyarországra; különleges hangszere, a balafon pedig Ghánából érkezett repülőn, csomagban. Fiatal zenészünk tökéletes magyarsággal meséli el az afrikai népmesét, így valóban kontinenseket átívelve született e produkció, melynek során Danny a tradicionális és eredeti ritmusokat és dallamokat is ötvöző interaktív módon, a gyermekektől (és felnőttektől) kreatív együttműködést igényelve tárja elénk a mesék világát.
A Kossuth–kertben szombaton délelőtt 11 óra 15 perckor kezdődik a hórihorgas hóhányók, azaz a Vaga Banda Bábszínház óriásgólyalábas vásári komédiája, vasárnap pedig két bábelőadás is várja a kis és nagy nézőket. Elsőként – szintén 11 óra 15 perctől – a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata Kormos képpel mutogat: előadásukban három népmesét fűznek egybe verses szöveggel és zenével, melyet a színészek élőben játszanak hangszereiken (koboz, furulya, harmonika, ritmushangszerek). Őket 12 óra 15 perctől a kolozsvári Keljfeljancsi Komédiás Kompánia követi, akik Benedek Elek klasszikus meséjét, Mátyás király és a kolozsvári bíró történetét játszák el.
Paprikás krumpliról álmodna Törökvész Vitéz avagy Vitéz László hétfőn, augusztus 24–én délelőtt – ha hagynák. A kis térben igazi vásári hangulatot idéző előadás, amely visszarepít az időben, a három részre szakadt Magyarország korába, ahol az országot elfoglaló törökök ugyanis igencsak hangosak, a müezzin gyakori éneke nem enged nyugtot a vitéznek, akit előbb egy kereskedő, majd egy janicsár végül egy nindzsa-hodzsa igyekszik elkergetni. Ő azonban észnél van, kezében ezúttal nem egy klasszikus palacsintasütő pereg, de ellátja a baját a turbánosoknak, a nézők – mint pajtikáknak nevezett bűntársak – legnagyobb örömére. Hiszen: „réges régen, hajdanában, mikoron még a török uraskodott a kicsi Magyarországon, élt egy legény, kit csak úgy emlegettek, hogy a Törökvész Vitéz. Bizony még az öreg ördög is kéthetes búskomorságba esett, ha meglátta vitézünk piros sipkás kobakját dalolva közeledni. Mert jaj volt annak, aki valamely gonosz fondorlat elkövetésén mesterkedve találkozott az igazságosság hétmázsás pofonjaival…”
A bábszínházi előadásokra szintén jelépesen 1 lejbe kerülnek a belépőjegyek, a befolyt összeggel pedig a Szatmárnémetiből elszármazott és jelenleg Gyimesközéplakon élő, hároméves, siketnéma Hudák Hanna cochleáris implantációs műtétjének féléves utókezelését támogatják.