ERDON Országos hírek

2011.10.28. 14:29

Egészségügyi fekete lista

A napokban általános közgyűlést tartott a Romániai Orvosi Kamara, melyen Ritli László egészségügyi miniszter is részt vett. A tárcavezető több fontos bejelentést is tett a rendezvényen.

A napokban általános közgyűlést tartott a Romániai Orvosi Kamara, melyen Ritli László egészségügyi miniszter is részt vett. A tárcavezető több fontos bejelentést is tett a rendezvényen.

 

 

Ritli László egészségügyi miniszter bejelentette: december közepéig elkészül azon gyógyszerek és kivizsgálások „fekete listája”, melyek költségeit nem fogja fedezni az állam, jövőre pedig a minimális alapszolgáltás-csomagot is összeállítják. Hozzátette: sok olyan drága gyógyszer létezik, melyek egyéb olyan betegségek gyógyítására is javallottak, mint amelyekre fel kellene írni ezeket. Hangsúlyozta: a kivizsgálások pontos ajánlások alapján kell történjenek, még az onkológiai eseteknél is. A tárcavezető ugyanakkor azt kérte a Romániai Orvosi Kamarától: a szakbizottságai révén vegyen részt aktívabban a minisztérium által lebonyolított projektekben, mint például a minimális alapszolgáltás-csomag meghatározása, a gyógyszerpolitika, az orvosi berendezések beszerzése vagy a PPP-konstrukciók. Ritli László arról is beszélt, hogy a tárca három fő priorítást jelölt ki a következő évre: a pénzügyi menedzsment hatékonyabbá tétele, a háziorvosi rendszer fejlesztése a falusi környezetben, valamint a szűrőprogramok népszerűsítése.

 

Örül Csongornak

 

Ritli László nem titkolta: örül annak, hogy fia, Csongor megnyerte a Bihar Megyei Kórház menedzseri posztjára kiírt versenyvizsgát, mivel szerinte bármelyik apa boldog olyankor, amikor a gyermeke egy verseny megnyerésével kerül magas tisztségbe. Hozzátette: egy édesapa által betöltött funkció nem szabad akadályt gördítsen a fiú karrierje elé, és ezért nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy Ritli Csongor betöltse a funkciót.

Korábban Gavril Grebenișan, az intézmény volt igazgatója azt nyilatkozta: tudta, hogy semmi esélye sincs a megmérettetésen, ráadásul valaki azt sugallta neki, hogy lépjen vissza, de azt nem árulta el, hogy kicsoda. Ezt megtette, mert rájött arra, hogy az ő személyes értékrendje nem felel meg napjaink társadalmi elvárásainak.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!