Vitát szült a nemeszsuki Nokia gyár az Európai Parlamentben

A finn Nokia, a világ vezető telefongyártó cégje azért választotta a Kolozs megyei Nemeszsukot, mert a romániai gazdasági szféra előnyös körülményeket kínál a külföldi befektetőknek – jelentette ki Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság tagja Strasbourg-ban.

Winkler annak kapcsán nyilatkozott, hogy Martin Schultz, az Európai Parlament németországi szocialista képviselőcsoportjának vezetője az EP e heti plenáris ülésén Strasbourg-ban arra kérte az Európai Unió illetékeseit, hogy ne engedélyezzék, hogy a finn Nokia elektronikai cég mobiltelefongyárat nyisson Romániában. Mint ismeretes, a Nokia németországi mobilgyárát tervezi bezárni ez évben, a termelést pedig átköltöztetné más országokba.

 „Romániában kedvező az adórendszer, eléggé olcsó a magasan szakképzett munkaerő – ez mindenképpen vonzó volt a Nokia számára.  A romániai gazdaság fejlődése serkentőleg hatott az IT&C területén dolgozó cégekre, jelenleg 9.000 hazai kis- és középvállalkozó dolgozik exportra és jelen vannak a piacvezető multinacionális cégek is a piacon”  – fejtette ki az EP-képviselő.

A Nokia Kolozs megyei befektetése nem kapott állami támogatást. A nemeszsuki Nokia gyárat a regionális fejlesztési alapból finanszírozott ipari parkban hozzák létre. „Ennek kapcsán szét kell oszlatni a gyanút — egy ipari park létrehozásáról szóló sikeres pályázatot adott le a Kolozs Megyei Tanács, ahol többek között a Nokia is helyet kap. Hamisak azok az állítások, amelyek szerint állami támogatást kapott volna a telefongyártó azért, hogy Németországból Kolozs megyébe helyezze át termelési pontját”  – mondta Winkler Gyula.

A képviselő szerint a németországi Nokia gyár bezárásának oka gazdasági, valószínű, hogy elemezték az előállítási költségeket az egyre csökkenő nyereséggel összevetve és az eredmény nem felelt meg a tulajdonosoknak. “Szerintem csak egy körültekintő elemzést követően jött szóba, hogy hova helyezik át a termelést, a legegyszerűbb megoldás India vagy Kína lehetett volna, amelyek lassan monopol helyzetbe kerülnek, ami az IT&C termékek gyártását illeti” – mondta Winkler, hozzátéve, hogy az Európai Uniónak a romániai és a magyarországi helyszínválasztás nagyon előnyös, mivel Uniós tagországokról van szó, ráadásul  a két ország hasonló befektetési körülményeket biztosít.