Viták nélkül zajlott az ülés

Akt.:
Viták nélkül zajlott az ülés
Bihar megye – Félóra alatt, teljes egyetértésben szavaztak az összes tervezetről a Bihar Megyei Tanács keddi ülésén. Radu Ţîrle lemondásával felszabadult egy megyei tanácsosi hely, még nem töltötték be.

Radu Ţîrle PD-L párti megyei tanácsos október 21-én adta be lemondását, melyet azzal indokolt, hogy indulni szeretne a jövő évi EP-választásokon, így felszabadult egy megyei tanácsosi hely. A tegnapi ülés napirendjének első tervezete szerint, mivel a listán a következő helyen álló Pușcău Florentina-Rodica kilépett a pártból, a tisztség betöltésével az őt követő Bogdan-Ionuţ Manafut bízzák meg, aki viszont nem jelent meg a tegnapi ülésen. Bogdan Traian USL-párti tanácsos azt javasolta, hogy ezúttal csak nyilvánítsák megüresedettnek a helyet, s egy későbbi alkalommal szavazzanak az új tanácsos személyéről, Ionel Avrigeanu PD-L párti tanácsos pedig azt javasolta, hogy szavazzák meg a tanácsos személyét is, még ha csak egy későbbi alkalommal teszi is le az esküt. A tanácsosok az első változatot szavazták meg, majd megüresedetté nyilvánították a helyet.

Egyetértésben

A költségvetés kiegészítést a gazdasági szakbizottság által megszavazott módosítással szavazták meg: a tervezethez képest 200 ezer lejt levontak az iskolások tej-kifli-gyümölcs programjából, mivel ott fölösleg képződött és Nagyürögd községhez utalták át, útjavításokra. A tervezet szerint a jövedelmek 2.849,72 ezer lejjel növekedtek, többek között mivel különböző, uniós projekteken belül kifizetett összegeket kaptak vissza. Egyúttal ugyanekkora az az összeg, melyet különböző költségek kiegészítésére szántak. Többek között a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság költségvetését 3.004,57 ezer lejjel, az érmihályfalvi Zelk Zoltán iskoláét hatezer, a Népi Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központjának költségvetését szintén hatezer lejjel egészítették ki.

Ugyancsak egyöntetűen szavaztak a tanácsosok a Szigligeti Színház szerkezeti felépítésének módosításáról – ennek kapcsán Kiss Sándor megyei tanácsi alelnök gratulált Cornel Popa elnöknek, hogy helyesen ejtette ki a színház nevét – később a Francisc Hubic művészeti iskola szerkezeti felépítését szavazták meg, majd ahhoz is beleegyezésüket adták, hogy Sárközi Sándor RMDSZ-párti tanácsos javaslatára Lakatos János tanácsos képviselje a testületet a Bihar megyei Ipari Parkok Kft. közgyűlésén. Ezzel kapcsolatban Ionel Avrigeanu PD-L párti tanácsos megjegyezte: jó lenne megismerni a vállalat igazgatóját is, mivel rá egyre inkább egy „szellemcég” benyomását teszi az Ipari Parkok Kft. A későbbiekben tizenhat útvonal licencet ítéltek oda különféle cégeknek a tanácsosok, teljes egyetértésben, majd az utolsó két napirendi pontot is egyöntetűen szavazták meg.

Neumann Andrea