Vita egy várható kisajátításról

Akt.:
Vita egy várható kisajátításról
Nagyvárad- Csütörtök délután a nagyváradi városháza dísztermében rendes közgyűlését tartotta az önkormányzat képviselő-testülete. Valamennyi napirendi pont el lett fogadva, de azért voltak viták.

Tüntetéssel tarkított közgyűlést tartott csütörtök délután a nagyváradi önkormányzat képviselő-testülete. Azon előterjesztés váltotta ki a várad-szőlősi piac mögötti Salem Keresztény Központ tagjainak tiltakozását, melynek értelmében felosztanák a városi köztulajdonban levő, 160813 kataszteri számú telket. Ilie Bolojan polgármester jelezte, hogy ezért arra van szükség, mert meg szeretnék hosszabbítani a 10-12 méter szélesre tervezett Alexandru Haşaş utcát egészen a körgyűrűig, és másképpen ez nem lehetséges. Megjegyezte, hogy még csak a műszaki tervdokumentáció előkészítésének a fázisában vannak, és kommunikálni fognak a környéken lakókkal. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy már létezik a helyszínen egy 2012-es tanácsi határozattal megszavazott közút, mely a Betel pünkösdista líceum udvarán halad keresztül, és amely egy darabig le volt zárva a forgalom elől.
A demonstrálók azt kifogásolták többek közt, hogy a tervezett új közút a már meglévőhöz tapadna, ezért fölösleges lenne, ráadásul a befektetés során a helyhatóság kisajátítana az ő telkükből egy részt. Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezető azt javasolta, az említett problémák tisztázása miatt halasszák el a napirendi pont megvitatását, mely indítványt a PDL-sek is támogattak, azonban a PSD-PNL többség elutasította ezt, majd az RMDSZ-sek ellenszavazata mellett a határozattervezet elbukott, mert nem volt meg a kétharmad.

Zöldfolyosó

Egy másik szintén emiatt nem átment előterjesztés arra vonatkozott, hogy a város használatába kerüljön öt évre egy 2 hektáros földterület, mely az Auchan bevásárlóközpont és a volt Obi közötti részen van, és jelenleg törmelékeket tárolnak rajta. A megállapodás értelmében az önkormányzat zöldövezetet alakít itt ki, illetve fákat ültet, a szerződés lejárta után pedig az érintett társaság ugyanannyi fát kell ültessen máshol. Így egy zöldfolyosó létesül a Pece mentén, a környéken pedig egy átkelőt is építenek a kerékpárforgalomnak.
Megszavazták azt is, hogy a Borsi úton és az Uzinelor utcában nagyobb átmérőjű csövekre cseréljék a meglévőket annak érdekében, hogy a biharpüspöki házakban növekedjen a víznyomás. A befektetés értéke 235 ezer euró, melyre ősszel versenytárgyalást hirdetnek, és remélhetőleg jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok. Elfogadták továbbá, hogy a Tribunalului utcai parkolóházban ideiglenesen csökkenjen a havi és az éves bérlet értéke. Ritli László Csongor afelől érdeklődött, milyen logika mentén szabnak differenciált árakat a különböző parkolóhelyeken, az elöljáró szerint szociális megfontolásból és a beruházás amortizációja miatt van erre szükség. A testület egyhangúlag rábólintott arra is, hogy a hőenergiafogyasztás-mérők menedzsmentje és leolvasása integrált informatikai rendszerrel történjen úgy a lakótársulások, mint az egyéni fogyasztók esetében. Ez az invesztíció négy éves futamidejű, a megrendelő által felvett hitellel valósulna meg, értéke áfával együtt 4,7 millió euró. Meglett szavazva emellett az is, hogy konzorciumba társuljon a megyei és a városi kórház, akárcsak az, hogy a metropolisz övezetben is költségtérítés ellenében a váradi Közterület-fenntartó Zrt. foghassa be a kóbor kutyákat.
A tanácsülés két új önkormányzati képviselő is esküt tett. Az RMDSZ-es Víg Hajnalka-Ildikó azért lett frakciótag, mivel Delorean Gyulát alprefektussá nevezték ki a múlt héten, Ioan Bârsan pedig amiatt csatlakozott a demokrata-liberálisok csoportjához, mivel Cristian Ilét kizárták a PDL-ből.