Vita a román államfő és az ellenzék között a tervezett uniós kormányközi megállapodás elfogadásáról

Vita alakult ki Traian Basescu román államfő és az ellenzék között arról, hogy Romániának miként kellene majd csatlakoznia az Európai Unió által tervezett kormányközi szerződéshez.

Basescu azt akarja, hogy a majdani szerződésbe foglalt előírásokat, így az államháztartási hiány korlátozására vonatkozó követelményt vegyék be az alaptörvénybe. Szerinte legkésőbb 2012 végéig kell megtennie Romániának ezt a lépést – idézte hétfőn a román média Basescut.

Az államfő elképzelésének megvalósulásához alkotmánymódosításra van szükség. Ezzel nem ért egyet az ellenzék, amelynek egyik vezére, Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kifejtette, hogy speciális törvényben is rögzíteni lehet a szerződés előírásait. Egy ilyen jogszabály elfogadásához szintén kétharmados parlamenti többségre van szükség, akárcsak az alkotmánymódosítás esetén.

Ponta szerint a PSD-t, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Konzervatív Pártot (PC) tömörítő ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) által javasolt megoldás azért előnyösebb, mert a rendkívüli törvény elfogadása gyorsabb folyamat, mint az alkotmánymódosítás, így az előírásokat is korábban lehet alkalmazni.

Basescu azonban elutasította ezt a megoldásjavaslatot. Szerinte a jelenlegi alkotmány által szabályozott speciális törvény csak uniós egyezmények elfogadására érvényes, ebben az esetben viszont kormányközi szerződésről van szó.

Romániában hónapok óta vitát vált ki az alaptörvény módosítása. Basescu 2009-ben népszavazást írt ki az egykamarás parlament bevezetéséről a jelenlegi kétkamarás törvényhozói testület helyett, akárcsak a törvényhozók számának 300-ra való csökkentéséről. Az akkori eredményes és érvényes referendumnak még nem szereztek érvényt a pártok, hiszen az alkotmánymódosítást csak a kormány fő erejét képező, Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) szorgalmazta. Sem a demokrata pártiak koalíciós partnerei, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), sem az ellenzék nem támogatta az alkotmány megváltoztatását, így nincs meg a parlamentben az alaptörvény módosításához szükséges kétharmados többség.