Visual Kontakt: a pápa és az Éjjeli őrjárat

Visual Kontakt: a pápa és az Éjjeli őrjárat
Pantha Rei… avagy a dolgok természete. Ezzel a címmel nyitotta meg újabb kiállítását szerdán Nagyváradon a Visual Kontakt galéria, az Albacului utca 54 szám alatt.

A szokott módon lezser, ünnepi beszédek nélküli megnyitón Olimpia Bera festőművész képeit csodálhatták meg az érdeklődők. Akik minden alkalommal egyre többen vannak. A kiállítás anyaga lényegében részlet a művésznő doktori projektjéből, amely egy jóval átfogóbb mű, és amelynek A hős barokk genealógiái címet adta. A kiválasztott művek összetett, önálló projektet alkotnak, és mind technikai, mind konceptuális szempontból relevánsak. A kedvenc képe szinte minden megkérdezettnek az, amelyiken a pápa és Putyin orosz elnök is rajta van az Éjjeli őrjárat újragondolt megjelenítésén. Bera modern és kortárs hősei konjunkturálisak, a körülményektől függnek, a média „szabta” őket méretre, vagy a kortárs mitológiából származnak. Szinte már „antihősként”, természetesen szivárognak be a barokk közegbe, behelyettesítve az eredeti szereplőket és egyszerre hangsúlyozva ki az ironikus és a drámai jelleget. Olimpia Bera festészete nem árul el érzelmeket, nem áll ki egyik vagy másik ügy mellett, nem bátorít állásfoglalásra, csupán dekontextualizálni akar, és ismét vita tárgyává teszi mind a modern mitológiákat, mind az „előre gyártott” hős viszonyrendszerét.

A Visual Kontakt következő eseménye szerkesztőségünk munkatársának, Szeghalmi Örsnek a The HairSniffing Project című kiállítása lesz. Ez a másik galériában, a Fő utcaiban nyílik meg, február közepén. A részletekre visszatérünk.