Visszavonult a közélettől Mihály király

Visszavonult a közélettől Mihály király
Súlyos betegségére hivatkozva visszavonult a közélettől Mihály király, Románia volt uralkodója – jelentette be szerdán a román média számára elküldött videóüzenetben Andrew Popper, a királyi tanács egyik tagja.

A 94 éves Mihály király, a második világháború utolsó még életben lévő volt államfője egy műtéti beavatkozáson esett át, jelenleg svájci rezidenciája közelében, egy morges-i klinikán ápolják. A közlemény szerint a román királyi ház feje leukémiában szenved és lányát, Margit trónörökös hercegnőt bízta meg azzal, hogy a “korona őreként” képviselje őt azokon a rendezvényeken, amelyeket az idén a dinasztia és a modern román állam megalapításának 150. évfordulója alkalmából szerveznek.

Mihály király utoljára 2014 októberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt. Bár korábban sem volt aktív szereplője a román közéletnek, nagy tiszteletnek örvend az országban, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

Mihály király a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia: gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a kétezres években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.

Tavaly Romániában ismét nemzeti ünneppé nyilvánították május 10-ét, a román királyság megalakulásának és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napját. Május tizedike egyszerre három, a királysághoz kötődő történelmi pillanatot jelképez: az egyesült román fejedelemségek trónjára meghívott Hohenzollern dinasztia uralmának kezdetét (1866), a Török Birodalommal szembeni függetlenség kikiáltását (1877) és a Román Királyság megalakulását (1881) Első Károly megkoronázása révén.

(MTI)