Visszavonták Oprea doktori címét

Visszavonták Oprea doktori címét
Bukarest, 2016. szeptember 2., péntek (MTI) – Mircea Dumitru román oktatási miniszter pénteken aláírta azt a rendeletet, amellyel visszavonta plágium vétsége miatt Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter doktori címét.

Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács korábban megállapította, a volt miniszterelnök-helyettes plagizált doktori dolgozata megírásakor. Oprea a hét elején közölte, hogy megtámadja a bíróságon a cím visszavonásáról szóló miniszteri rendeletet. Számára ez az utolsó védekezési lehetőség.

Oprea 2000-ben védte meg A büntetőjogi feljelentés eljárása című doktori dolgozatát a Bukaresti Tudományegyetem jogi karán. Mindvégig ártatlannak vallotta magát, és tagadta, hogy plágiumot követett volna el. Azt kifogásolta, hogy nem biztosították számára a védekezéshez való jogot a tanács előtt. Oprea szerint a szakmai testület nem a 2000-ben hatályos törvények alapján, hanem egy tíz évvel később hatályba lépett, szigorúbb jogszabály alapján minősítette plágiumnak a dolgozatát.

Korábban Victor Ponta volt román miniszterelnök doktori címét is visszavonták szintén plágium vétsége miatt. Oprea a Ponta-kormánynak volt tagja, és a román hírszerzés akadémiájának egyik doktori témavezető tanáraként is dolgozott.

Július elején kilenc olyan magas rangú tisztségviselő jelezte írásban az oktatási minisztériumnál, hogy lemondanak doktori címükről, akik Oprea szakmai irányításával szerezték meg a tudományos elismerést a belföldi hírszerzés által működtetett akadémián. Ők azért mondtak le a címükről, mert szintén plágiumgyanúba keveredtek. Az oktatási miniszter ezt a kilenc személyt nem fosztotta meg doktori címétől, ugyanis előbb az egyetemi címeket tanúsító országos tanácsnak kell megvizsgálnia a dolgozatukat.